Ostatnio jesteśmy z moim niebieskookim na etapie gotowania kompotów z jabłek w rytmie co 2 dni, więc posiadamy ogrom prażonych jabłek, które staram się jakoś wykorzystać na bieżąco, bowiem ten nieboski ukrop skutecznie zniechęca mnie do pasteryzowania słoików.
Tak oto powstała pyszna biszkoptowa rolada nadziana masą jabłkową, którą połączyłam z cytrynową galaretką, a z wierzchu przyozdobiłam kleksami kawowej bitej śmietanki i połówkami orzechów włoskich.
Rolada jest mięciutka, puchata, baardzo delikatna i niezbyt słodka.
Kroi się w równiutkie plasterki, a dobrze schłodzona wspaniale orzeźwia w te upalne dni 😉
Przepis na biszkoptową roladę jabłkowo-kawową z orzechami (blacha o wymiarach 43x28cm) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty; dodałam kawową śmietankę)
Składniki:
Biszkopt:
- 115 g mąki pszennej (tortowej)
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 100 g cukru
- 4 duże jajka (białka i żółtka osobno)
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Masa jabłkowa:
- 800 g prażonych jabłek
- 1 opakowanie galaretki cytrynowej (na 500 ml wody); ja używam tej z agarem
Kawowa bita śmietanka:
- 200 ml śmietany 36%
- 2 płaskie łyżki cukru pudru
- 1 płaska łyżka mielonej kawy
- 1 fix do śmietany
Dodatkowo:
- połówki orzechów włoskich
Sposób przygotowania:
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, po czym powoli, łyżka po łyżce, cały czas miksując, wsypać cukier. Następnie dodać żółtka – połączyć. Na sam koniec delikatnie, ręcznie, przy pomocy szpatułki, wmieszać obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia.
Gotowe ciasto rozprowadzić równomiernie po dużej blaszce o niskich brzegach wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.
Przygotować lniany ręcznik kuchenny i oprószyć go cukrem pudrem.
Piec około 12 minut, w temperaturze 170 °C (wstawić do nagrzanego piekarnika).
Ciasto wyjąć z piekarnika, obrócić do góry dnem, przełożyć na lniany ręcznik, usunąć papier i zwinąć roladę wzdłuż dłuższego boku (razem z ręcznikiem) – odstawić do wystudzenia.
W tym czasie przygotować masę jabłkową: prażone jabłka (mogą być kupne, ze słoika, ale wtedy galaretkę należy rozpuścić w 125 ml wody, ponieważ te gotowe są zwykle gęstsze niż domowe) wrzucić do garnka, podgrzać, a gdy zaczną bulgotać wsypać cytrynową galaretkę (proszek) i mieszać aż do rozpuszczenia – odstawić do schłodzenia i lekkiego stężenia.
Wykonanie:
Wystudzoną roladę odwinąć, usunąć ręcznik, rozsmarować tężejącą masę jabłkową i zwinąć w taki sam sposób jak była zwinięta wraz z ręcznikiem – schłodzić przez co najmniej 3-4h.
Przed podaniem ozdobić z wierzchu kawową bitą śmietanką (wszystkie składniki ubić na sztywno) oraz połówkami orzechów włoskich.
Przechowywać w lodówce.