Sernik z morelową glazurą

Morele już jakiś czas temu pojawiły się w sklepach, więc dzisiaj pyszny (naprawdę pyszny!) przepis na coś słodkiego z ich dodatkiem – niech to będzie sernik, bo serniki można piec zawsze: na każdą okazję i ze wszystkim 😉

Spód jest kruchy i maślany (dla mnie, jak na ten moment, jest to najlepsza receptura, więc często z niej korzystam i wcale nie szukam nowej, tylko dopasowuję proporcje do określonych blaszek), masa serowa bliższa tej tradycyjnej, czyli cięższa, ale mimo wszystko, dzięki dodatkowi śmietanki, idealnie kremowa, z kolei glazura gładka, o przepięknym jaskrawopomarańczowym kolorze i konsystencji takiej puszystej galaretki, lekko słodka od miodu akacjowego, a od cytryny kwaskowata – bardzo smakowita, kumulująca w sobie całą soczystość i całe słońce tego lata.

Ten sernik upiekłam w tortownicy, dzięki czemu zyskał na elegancji, bo wiadomo, że taki trójkącik na talerzu zawsze będzie prezentował się bardziej szykownie niż kwadrat 😉

Najlepiej chyba smakuje prosto wyciągnięty z lodówki – taki mocno schłodzony.

Polecam!

 

A z morelami polecam również przepis na:

  1. Bułeczki drożdżowe z masą kokosową i morelami
  2. Kawowe ciasto drożdżowe z serem i morelami
  3. Tartę z kremem morelowym, bitą śmietaną i białą czekoladą
  4. Tartę z budyniem waniliowym oraz morelami

Przepis na sernik z morelową glazurą (tortownica o średnicy 27 cm) (Przepis na spód pochodzi z bloga: https://smacznapyza.blogspot.com/, na masę serową z: http://gotujebolubie.pl/, a na glazurę z Moich Wypieków; dopasowałam do własnej formy i w takich proporcjach podaję)

Spód:

  • 180 g mąki krupczatki
  • 60 g mąki pszennej (tortowej)
  • 12 g cukru pudru
  • 150 g masła
  • 3 żółtka
  • 9 g proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu półtłustego (zmielonego przynajmniej dwukrotnie)
  • 250 g serka mascarpone
  •  200 ml śmietany 36%
  •  3 czubate łyżki gęstej, kwaśniej śmietany 18%
  • 6 dużych jajek
  • 1, 5 szklanki cukru
  • 2 łyżki cukru wanilinowego
  • 2 łyżki mąki pszennej (tortowej)

Glazura morelowa:

  • 1,2 kg moreli (waga z pestkami)
  • 3 łyżeczki soku z cytryny
  • 3 łyżki miodu akacjowego
  • 6 łyżeczek agaru
  • 90 ml wody

Sposób przygotowania:

Składniki na spód zagnieść – schłodzić przez 30 minut w lodówce, po czym wcisnąć w spód wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy.

Podpiec około 15 minut, w temperaturze 180°C (musi się zarumienić).

Na podpieczony spód wylać masę serową (wystarczy tylko zmiksować składniki).

Piec około 2 h, w temperaturze 175°C (wstawiać do nagrzanego piekarnika).

Wyjąć. Wystudzić.

W tym czasie przygotować glazurę morelową: morele odpestkować, ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, piec około 20 minut, w temperaturze 200°C (muszą być miękkie) – wystudzić i przetrzeć przez sitko.

Agar zalać wodą, odstawić na 10 minut do napęcznienia, potem ustawić na palniku i podgrzewać tylko do chwili aż się rozpuści – zdjąć z palnika i wystudzić.

Przetarte morele wymieszać z sokiem wyciśniętym z cytryny oraz miodem, dalej wlać przestudzony agar – wymieszać.

Glazurę przelać na całkowicie wystudzony sernik i wstawić na noc do lodówki, by glazura odpowiednio stężała.

Przechowywać w lodówce.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Owocowe, Przepisy, Przepisy, Serniki. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *