Morele już jakiś czas temu pojawiły się w sklepach, więc dzisiaj pyszny (naprawdę pyszny!) przepis na coś słodkiego z ich dodatkiem – niech to będzie sernik, bo serniki można piec zawsze: na każdą okazję i ze wszystkim 😉
Spód jest kruchy i maślany (dla mnie, jak na ten moment, jest to najlepsza receptura, więc często z niej korzystam i wcale nie szukam nowej, tylko dopasowuję proporcje do określonych blaszek), masa serowa bliższa tej tradycyjnej, czyli cięższa, ale mimo wszystko, dzięki dodatkowi śmietanki, idealnie kremowa, z kolei glazura gładka, o przepięknym jaskrawopomarańczowym kolorze i konsystencji takiej puszystej galaretki, lekko słodka od miodu akacjowego, a od cytryny kwaskowata – bardzo smakowita, kumulująca w sobie całą soczystość i całe słońce tego lata.
Ten sernik upiekłam w tortownicy, dzięki czemu zyskał na elegancji, bo wiadomo, że taki trójkącik na talerzu zawsze będzie prezentował się bardziej szykownie niż kwadrat 😉
Najlepiej chyba smakuje prosto wyciągnięty z lodówki – taki mocno schłodzony.
Polecam!
A z morelami polecam również przepis na:
- Bułeczki drożdżowe z masą kokosową i morelami
- Kawowe ciasto drożdżowe z serem i morelami
- Tartę z kremem morelowym, bitą śmietaną i białą czekoladą
- Tartę z budyniem waniliowym oraz morelami
Przepis na sernik z morelową glazurą (tortownica o średnicy 27 cm) (Przepis na spód pochodzi z bloga: https://smacznapyza.blogspot.com/, na masę serową z: http://gotujebolubie.pl/, a na glazurę z Moich Wypieków; dopasowałam do własnej formy i w takich proporcjach podaję)
Spód:
- 180 g mąki krupczatki
- 60 g mąki pszennej (tortowej)
- 12 g cukru pudru
- 150 g masła
- 3 żółtka
- 9 g proszku do pieczenia
- szczypta soli
Masa serowa:
- 1 kg twarogu półtłustego (zmielonego przynajmniej dwukrotnie)
- 250 g serka mascarpone
- 200 ml śmietany 36%
- 3 czubate łyżki gęstej, kwaśniej śmietany 18%
- 6 dużych jajek
- 1, 5 szklanki cukru
- 2 łyżki cukru wanilinowego
- 2 łyżki mąki pszennej (tortowej)
Glazura morelowa:
- 1,2 kg moreli (waga z pestkami)
- 3 łyżeczki soku z cytryny
- 3 łyżki miodu akacjowego
- 6 łyżeczek agaru
- 90 ml wody
Sposób przygotowania:
Składniki na spód zagnieść – schłodzić przez 30 minut w lodówce, po czym wcisnąć w spód wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy.
Podpiec około 15 minut, w temperaturze 180°C (musi się zarumienić).
Na podpieczony spód wylać masę serową (wystarczy tylko zmiksować składniki).
Piec około 2 h, w temperaturze 175°C (wstawiać do nagrzanego piekarnika).
Wyjąć. Wystudzić.
W tym czasie przygotować glazurę morelową: morele odpestkować, ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, piec około 20 minut, w temperaturze 200°C (muszą być miękkie) – wystudzić i przetrzeć przez sitko.
Agar zalać wodą, odstawić na 10 minut do napęcznienia, potem ustawić na palniku i podgrzewać tylko do chwili aż się rozpuści – zdjąć z palnika i wystudzić.
Przetarte morele wymieszać z sokiem wyciśniętym z cytryny oraz miodem, dalej wlać przestudzony agar – wymieszać.
Glazurę przelać na całkowicie wystudzony sernik i wstawić na noc do lodówki, by glazura odpowiednio stężała.
Przechowywać w lodówce.