Błyskawiczny, ale bardzo smaczny wypiek, jeszcze w letnich klimatach, w postaci kruchej tarty wypełnionej konfiturą malinową oraz budyniowo-maślanym kremem, z wierzchu ozdobionej kwiatuszkami z bitej śmietany, różową czekoladą i świeżymi malinami 😉
Nie ma tu nic skomplikowanego, więc musi się udać!
Przepis na tartę z kremem budyniowym, malinami i bitą śmietaną (forma na tartę o średnicy 24 cm) (Przepis na kruche ciasto pochodzi z Moich Wypieków)
Składniki:
Kruche ciasto:
- 200 g mąki pszennej (tortowej)
- 120 g zimnego i pokrojonego w kostkę masła
- 60 g cukru pudru
- 2 – 3 łyżki zimnej wody
- szczypta soli
Malinowy krem maślano-budyniowy:
- 500 ml mleka
- 2 opakowania budyniu o smaku malinowym z cukrem
- 200 g masła
- opcjonalnie 2 łyżki cukru (jeśli ktoś woli słodsze smaki)
Bita śmietana:
- 200 ml śmietany 36%
- 2 płaskie łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
- 1 słoik konfitury malinowej
- 1 tabliczka różowej czekolady
- 250 g świeżych malin
Sposób przygotowania:
Składniki na kruche ciasto zagnieść, z ciasta uformować kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Schłodzonym ciastem wyłożyć formę na tartę, lekko oprószyć mąką, przykryć papierem do pieczenia, dla obciążenia wysypać kulki ceramiczne/fasolę/ryż i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C najpierw na 15 minut, a po zdjęciu papieru i obniżeniu temperatury do 180°C jeszcze na 10 minut (ciasto musi się zarumienić).
Wyjąć. Wystudzić.
Wystudzone ciasto posmarować konfiturą malinową, na nią wylać krem (ugotować budyń i jeszcze ciepły zmiksować z masłem – można dosłodzić) – wystudzić, a z wierzchu, naokoło, ozdobić kwiatuszkami z ubitej na sztywno z cukrem pudrem kremówki, pomiędzy które należy powbijać kostki różowej czekolady, zaś na środku umieścić świeże maliny.