Tarta z kremem budyniowym, malinami i bitą śmietaną

Błyskawiczny, ale bardzo smaczny wypiek, jeszcze w letnich klimatach, w postaci kruchej tarty wypełnionej konfiturą malinową oraz budyniowo-maślanym kremem, z wierzchu ozdobionej kwiatuszkami z bitej śmietany, różową czekoladą i świeżymi malinami 😉

Nie ma tu nic skomplikowanego, więc musi się udać!

Przepis na tartę z kremem budyniowym, malinami i bitą śmietaną (forma na tartę o średnicy 24 cm) (Przepis na kruche ciasto pochodzi z Moich Wypieków)

Składniki:

Kruche ciasto:

  • 200 g mąki pszennej (tortowej)
  • 120 g zimnego i pokrojonego w kostkę masła
  • 60 g cukru pudru
  • 2 – 3 łyżki zimnej wody
  • szczypta soli

Malinowy krem maślano-budyniowy:

  • 500 ml mleka
  • 2 opakowania budyniu o smaku malinowym z cukrem
  • 200 g masła
  • opcjonalnie 2 łyżki cukru (jeśli ktoś woli słodsze smaki)

Bita śmietana:

  • 200 ml śmietany 36%
  • 2 płaskie łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

  • 1 słoik konfitury malinowej
  • 1 tabliczka różowej czekolady
  • 250 g świeżych malin

Sposób przygotowania:

Składniki na kruche ciasto zagnieść, z ciasta uformować kulę, owinąć folią spożywczą i  schłodzić w lodówce przez 30 minut.

Schłodzonym ciastem wyłożyć formę na tartę, lekko oprószyć mąką, przykryć papierem do pieczenia, dla obciążenia wysypać kulki ceramiczne/fasolę/ryż i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C najpierw na 15 minut, a po zdjęciu papieru i obniżeniu temperatury do 180°C jeszcze na 10 minut (ciasto musi się zarumienić).

Wyjąć. Wystudzić.

Wystudzone ciasto posmarować konfiturą malinową, na nią wylać krem (ugotować budyń i jeszcze ciepły zmiksować z masłem – można dosłodzić)  – wystudzić, a z wierzchu, naokoło, ozdobić kwiatuszkami z ubitej na sztywno z cukrem pudrem kremówki, pomiędzy które należy powbijać kostki różowej czekolady, zaś na środku umieścić świeże maliny.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Owocowe, Przepisy, Przepisy, Tarty. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *