Ciasto tortowe z kremem i rurkami

Bardzo smaczne ciasto tortowe z wykorzystaniem nadziewanych kremem rurek waflowych oraz znanego z innych wypieków (chociażby z Jeżykowego torcika  albo tego z „Raffaello” i jeżynami) wilgotnego ciasta kakaowego, które zostało nasączone wiśniówką, posmarowane konfiturą, przełożone dużą ilością masy śmietankowej i oblane gęstą polewą z gorzkiej czekolady, dodatkowo oprószonej wiórkami z tej białej 😉

To porządny kawałek przepysznego ciasta, które robi się szybko, pięknie się kroi i w zasadzie nie można go zepsuć.

Polecam!

Przepis na ciasto tortowe z kremem i rurkami  (forma o średnicy 25x36cm) (Przepis na ciasto kakaowe pochodzi z Moich Wypieków)

Składniki:

Ciasto kakaowe (należy upiec dwukrotnie):

  • 225 g mąki pszennej (tortowej)
  • 90 g gorzkiego kakao
  • 2 szklanki brązowego cukru
  • 225 ml mleka
  • 195 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
  • 4,5 duże jajka
  • 1,5 łyżeczki aromatu waniliowego
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem śmietankowy:

  • 400 ml śmietany 30%
  • 750 g serka mascarpone
  • 3 płaskie łyżki cukru pudru

Polewa czekoladowa:

  • 80 ml śmietany 30%
  • 200 g gorzkiej czekolady

Dodatkowo:

  • wiśniówka (do nasączenia)
  • konfitura wiśniowa
  • około 600 g nadziewanych rurek waflowych (u mnie z kremem czekoladowym oraz orzechowym)
  • 50 g wiórków białej czekolady

Sposób przygotowania:

W misce umieścić jajka, mleko, olej, cukier i ekstrakt z wanilii – wymieszać ręcznie, rózgą kuchenną, do połączenia.

Następnie wsypać mąkę przesianą z gorzkim kakao, sodą oraz proszkiem – również wymieszać ręcznie.

Ciasto przelać do blachy wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec około 35 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka), w temperaturze 170°C.

Wyjąć. Wystudzić.

Czynność powtórzyć.

Wykonanie:

Z każdego blatu ściąć wierzch.

Pierwszy blat nasączyć wiśniówką, posmarować konfiturą wiśniową, wyłożyć połowę kremu śmietankowego (zmiksować na sztywno wszystkie składniki), ścisło poukładać rurki waflowe (jedna obok drugiej), przykryć resztą kremu, przycisnąć drugim blatem ciasta, nasączyć wiśniówką, oblać polewą czekoladową (podgrzać śmietanę, zestawić z palnika, wrzucić połamaną na kostki czekoladę, chwilę odczekać i wymieszać na gładki sos) i oprószyć wiórkami z białej czekolady – schłodzić.

Przechowywać w lodówce.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Batonikowo - pralinowe wypieki, Czekoladowe, Przekładane, Przepisy, Przepisy. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *