Sernik na cieście piernikowo-pomarańczowym

Sernik idealny na ten deszczowy weekend: piernikowy spód z dodatkiem kandyzowanej skórki pomarańczowej, aksamitna masa serowa, gęsta polewa z gorzkiej czekolady i lukrowane pierniczki.

Czy potrzeba czegoś więcej poza szklanką parującej kawy?

Bardzo aromatyczny. Kremowy. Szybki i prosty w wykonaniu. Po prostu obłędny 😉

Przepis na sernik na cieście piernikowo-pomarańczowym (tortownica o średnicy 27 cm) (Przepis pochodzi z bloga: http://gotujebolubie.pl/)

Składniki:

Piernikowo-pomarańczowy spód:

  • 200 g mąki pszennej (tortowej)
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 130 g zimnego masła
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 2 pełne łyżeczki przyprawy do piernika 
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu półtłustego (zmielonego przynajmniej dwukrotnie)
  • 200 ml kwaśnej, gęstej śmietany 18%
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 pełna łyżka cukru wanilinowego
  • 1 budyń waniliowy bez cukru

Dodatkowo:

  • polewa czekoladowa: 25 ml śmietany 30% + 50 g gorzkiej czekolady
  • lukrowane pierniczki
  • kandyzowana skórka pomarańczowa

Sposób przygotowania:

Składniki na spód zagnieść, rozwałkować, wyłożyć nim spód tortownicy i wstawić do lodówki na 1h.

Na schłodzony spód wylać masę serową (zmiksować wszystkie składniki).

Piec przez 45 minut, w temperaturze 180 °C, potem temperaturę obniżyć do 160 °C i dopiec przez 30 minut.

Wystudzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, a następnie schłodzić w lodówce przez około 4h.

Wierzch sernika oblać polewą czekoladową (podgrzać śmietanę, zestawić z palnika, wrzucić połamaną na kostki czekoladę, chwilę odczekać i wymieszać na gładki sos) i ozdobić piernikami oraz kandyzowaną skórką pomarańczową.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Przepisy, Przepisy, Serniki. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *