Sernik idealny na ten deszczowy weekend: piernikowy spód z dodatkiem kandyzowanej skórki pomarańczowej, aksamitna masa serowa, gęsta polewa z gorzkiej czekolady i lukrowane pierniczki.
Czy potrzeba czegoś więcej poza szklanką parującej kawy?
Bardzo aromatyczny. Kremowy. Szybki i prosty w wykonaniu. Po prostu obłędny 😉
Przepis na sernik na cieście piernikowo-pomarańczowym (tortownica o średnicy 27 cm) (Przepis pochodzi z bloga: http://gotujebolubie.pl/)
Składniki:
Piernikowo-pomarańczowy spód:
- 200 g mąki pszennej (tortowej)
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 1 jajko
- 130 g zimnego masła
- 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 2 pełne łyżeczki przyprawy do piernika
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
- 1 kg twarogu półtłustego (zmielonego przynajmniej dwukrotnie)
- 200 ml kwaśnej, gęstej śmietany 18%
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 pełna łyżka cukru wanilinowego
- 1 budyń waniliowy bez cukru
Dodatkowo:
- polewa czekoladowa: 25 ml śmietany 30% + 50 g gorzkiej czekolady
- lukrowane pierniczki
- kandyzowana skórka pomarańczowa
Sposób przygotowania:
Składniki na spód zagnieść, rozwałkować, wyłożyć nim spód tortownicy i wstawić do lodówki na 1h.
Na schłodzony spód wylać masę serową (zmiksować wszystkie składniki).
Piec przez 45 minut, w temperaturze 180 °C, potem temperaturę obniżyć do 160 °C i dopiec przez 30 minut.
Wystudzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, a następnie schłodzić w lodówce przez około 4h.
Wierzch sernika oblać polewą czekoladową (podgrzać śmietanę, zestawić z palnika, wrzucić połamaną na kostki czekoladę, chwilę odczekać i wymieszać na gładki sos) i ozdobić piernikami oraz kandyzowaną skórką pomarańczową.