Mięciutkie, puszyste i wilgotne babeczki dyniowe wypełnione dżemem pomarańczowo-imbirowym z dużą ilością śmietankowo-cynamonowego kremu z lekkim posmakiem rumu.
Mała babeczka, a tyle jesiennych smaków 😉
Idealna propozycja na dzisiejszy podwieczorek.
Przepis na dyniowe babeczki z dżemem pomarańczowo-imbirowym i cynamonowym kremem (10 sztuk) (Przepis na ciasto pochodzi z bloga: http://gotujebolubie.pl/ )
Składniki:
Ciasto:
- 160 g mąki pszennej (tortowej)
- 140 g cukru trzcinowego
- 240 g puree z dyni
- 1 duże jajko
- 90 ml oleju słonecznikowego
- 30 ml mleka
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 1 szczypta gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
- 350 ml śmietany 30%
- 250 g serka mascarpone
- 2 płaskie łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka aromatu rumowego
Dodatkowo:
- 1 słoik dżemu pomarańczowo-imbirowego
- posypka cukrowa w kształcie dyni
Sposób przygotowania:
W jednej misce wymieszać suche składniki, w drugiej mokre, po czym suche wrzucić do mokrych i wymieszać na jednolitą masę.
Papilotki na muffinki wypełnić ciastem do 3/4 wysokości.
Piec około 20-22 minut, w temperaturze 180 °C (wstawić do nagrzanego piekarnika).
Wyjąć. Wystudzić. Łyżeczką wydrążyć środek i wypełnić dżemem pomarańczowo-imbirowym.
Następnie, przy użyciu worka cukierniczego, wycisnąć cynamonowy krem (ubić na sztywno wszystkie składniki) i udekorować cukrową posypką.
Przechowywać w lodówce.