Dyniowe babeczki z dżemem pomarańczowo-imbirowym i cynamonowym kremem

Mięciutkie, puszyste i wilgotne babeczki dyniowe wypełnione dżemem pomarańczowo-imbirowym z dużą ilością śmietankowo-cynamonowego kremu z lekkim posmakiem rumu.

Mała babeczka, a tyle jesiennych smaków 😉

Idealna propozycja na dzisiejszy podwieczorek.

 

Przepis na dyniowe babeczki z dżemem pomarańczowo-imbirowym i cynamonowym kremem (10 sztuk) (Przepis na ciasto pochodzi z bloga: http://gotujebolubie.pl/ )

Składniki:

Ciasto:

  • 160 g mąki pszennej (tortowej)
  • 140 g cukru trzcinowego
  • 240 g puree z dyni 
  • 1 duże jajko
  • 90 ml oleju słonecznikowego
  • 30 ml mleka
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:

  • 350 ml śmietany 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 płaskie łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka aromatu rumowego

Dodatkowo:

  • 1 słoik dżemu pomarańczowo-imbirowego 
  • posypka cukrowa w kształcie dyni

Sposób przygotowania:

W jednej misce wymieszać suche składniki, w drugiej mokre, po czym suche wrzucić do mokrych i wymieszać na jednolitą masę.

Papilotki na muffinki wypełnić ciastem do 3/4 wysokości.

Piec około 20-22 minut, w temperaturze 180 °C (wstawić do nagrzanego piekarnika).

Wyjąć. Wystudzić. Łyżeczką wydrążyć środek i wypełnić dżemem pomarańczowo-imbirowym.

Następnie, przy użyciu worka cukierniczego, wycisnąć cynamonowy krem (ubić na sztywno wszystkie składniki) i udekorować cukrową posypką.

Przechowywać w lodówce.

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Babeczki, muffiny, tartaletki. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *