Malinowo-śmietankowy tort w róże

Ten tort miałam upatrzony już dawno, dawno temu, ale potrzebowałam szczególnej okazji, by go upiec – okazja się nadarzyła, więc upiekłam 😉

To jasne biszkopty nasączone malinową wódką i poprzekładane bitą śmietaną, białą czekoladą oraz malinową galaretką, z wierzchu udekorowane różami na styl ombre, czyli w 3 odcieniach (ja ozdobiłam tylko serkiem mascarpone z pudrem i barwnikiem, ponieważ barwnik dodatkowo go rozrzedza, ale można też wykorzystać aksamitny krem maślany na bezie szwajcarskiej).

Tort jest wysoki, delikatny, puszysty i odpowiednio słodki (czyli ani za mało ani za bardzo).

To pracochłonny wypiek, ale myślę, że dla tego smaku, a zwłaszcza dla tego kwiatowego efektu wizualnego warto: bardzo warto – to taki kremowy bukiet róż dla serca i podniebienia 😉

Przepis na malinowo-śmietankowy tort w róże (tortownica o średnicy 23 cm) (Przepis  na biszkopt pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty)

Składniki:

Biszkopt:

  • 3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej)
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 5 jajek
  • szczypta soli

Krem śmietankowy (do środka):

  • 500 ml śmietany 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru

Krem na róże (na zewnątrz):

  • 1 kg serka mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru
  • różowy barwnik

Dodatkowo:

  • 1 słoik konfitury malinowej
  • wódka malinowa (do nasączenia)
  • 80 g posiekanej białej czekolady
  • 2 galaretki malinowe rozpuszczone w 750 ml wrzątku (użyłam tych z agarem)

Sposób przygotowania:

Galaretki rozpuścić, podzielić na 2 równe części i odstawić, by zaczęły tężeć.

Białka ubić ze szczyptą soli, po czym powoli, łyżka po łyżce, wsypać cukier, następnie, cały czas miksując, wlać żółtka. Na sam koniec masę jajeczną wymieszać ręcznie, szpatułką, z przesianymi mąkami.

Ciasto przelać do wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia tortownicy.

Piec około 35-40 minut, w temperaturze 170°C

Wyjąć. Wystudzić. Ściąć górę i przekroić na 3 blaty.

Składniki na krem do przełożenia zmiksować na sztywno, odłożyć kilka łyżek na posmarowanie tortu przed zdobieniem różami, resztę podzielić na 4 równe części, a składniki na róże zmiksować i podzielić w proporcjach: 1/3, 1/3 i 1/2 (to będzie na wierzch oraz jeden rząd róż naokoło): największą część pozostawić białą, a dwie kolejne zabarwić różowym barwnikiem (jedna musi być jaśniejsza, a druga ciemniejsza).

Białą czekoladę posiekać i podzielić na 2 równe części.

Wykonanie:

Pierwszy blat nasączyć wódką malinową, posmarować konfiturą malinową, wyłożyć 1/4 kremu, wylać jedną część tężejącej galaretki, posmarować 1/4 kremu, posypać połową posiekanej białej czekolady, przykryć drugim blatem, nasączyć, posmarować konfiturą, wyłożyć 1/4 kremu, wylać drugą część galaretki, posmarować 1/4 kremu, posypać resztą czekolady, przykryć trzecim blatem, nasączyć, posmarować konfiturą, cały tort delikatnie posmarować cienką warstwą bitej śmietany (dla wyrównania i by róże lepiej się trzymały), na samym dole ozdobić najciemniejszymi różami, na środku jaśniejszymi, a najwyższy rząd i wierzch białymi – schłodzić.

Przechowywać w lodówce.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Przepisy, Przepisy, Torty. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

2 odpowiedzi na „Malinowo-śmietankowy tort w róże

  1. lusi pisze:

    Tort wyśmienity, bardzo delikatny i ma niepowtarzalny smak. Miałam przyjemność go jeść, jeden z najlepszych tortów jakich smakowałam. Na prawdę polecam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *