Jesień, czyli pora wprost idealna na wypieki z jabłkami 😉
Dzisiaj coś naprawdę uroczego: drożdżowe babeczki kształcie jabłek.
Nadziane prażonymi jabłkami z wbitą w środek laską cynamonu, która imituje ogonek.
Z zewnątrz złociste, a w środku mięciutkie i puchate.
Są naprawdę przepyszne.
Przepis na drożdżowe jabłuszka (10 sztuk) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków)
Składniki:
Ciasto drożdżowe:
- 230 g mąki pszennej (tortowej)
- 7 g suchych drożdży (lub 14 g świeżych, ale z nich najpierw należy wykonać rozczyn)
- 125 ml letniego mleka
- 50 g roztopionego masła
- 50 g cukru
- 16 g cukru waniliowego
- 2 duże żółtka
Dodatkowo:
- 10 łyżek jabłek prażonych
- 3-4 laski cynamonu
- 1 roztrzepane jajko (do posmarowania babeczek)
Sposób przygotowania:
Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami, dodać resztę składników, wyrobić ciasto, uformować w kulę i odstawić w misce oprószonej mąką pod przykryciem na 1,5 h.
Po upływie wskazanego czasu ciasto krótko wyrobić i podzielić na 1o równych części – z każdej uformować kulkę, lekko spłaszczyć, na środku ułożyć 1 łyżkę prażonych jabłek, zamknąć wokół niej ciasto i umieścić w foremce na muffiny. W każdą muffinkę wetknąć kawałek laski cynamonu. Babeczki przykryć wilgotną ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia na 40 minut.
Po wyrośnięciu ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem.
Piec około 25 minut, w temperaturze 180°C (wstawić do nagrzanego piekarnika; babeczki muszą się zezłocić z wierzchu).
Wyjąć. Wystudzić.