Drożdżowe jabłuszka

Jesień, czyli pora wprost idealna na wypieki z jabłkami 😉

Dzisiaj coś naprawdę uroczego: drożdżowe babeczki kształcie jabłek.

Nadziane prażonymi jabłkami z wbitą w środek laską cynamonu, która imituje ogonek.

Z zewnątrz złociste, a w środku mięciutkie i puchate.

Są naprawdę przepyszne.

 

Przepis na drożdżowe jabłuszka (10 sztuk) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków)

Składniki:

Ciasto drożdżowe:

  • 230 g mąki pszennej (tortowej)
  • 7 g suchych drożdży (lub 14 g świeżych, ale z nich najpierw należy wykonać rozczyn)
  • 125 ml letniego mleka
  • 50 g roztopionego masła
  • 50 g cukru 
  • 16 g cukru waniliowego
  • 2 duże żółtka

Dodatkowo:

  • 10 łyżek jabłek prażonych
  • 3-4 laski cynamonu
  • 1 roztrzepane jajko (do posmarowania babeczek)

Sposób przygotowania:

Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami, dodać resztę składników, wyrobić ciasto, uformować w kulę i odstawić w misce oprószonej mąką pod przykryciem na 1,5 h.

Po upływie wskazanego czasu ciasto krótko wyrobić i podzielić na 1o równych części – z każdej uformować kulkę, lekko spłaszczyć, na środku ułożyć 1 łyżkę prażonych jabłek, zamknąć wokół niej ciasto i umieścić w foremce na muffiny. W każdą muffinkę wetknąć kawałek laski cynamonu. Babeczki przykryć wilgotną ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia na 40 minut.

Po wyrośnięciu ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem.

Piec około 25 minut, w temperaturze 180°C (wstawić do nagrzanego piekarnika; babeczki muszą się zezłocić z wierzchu).

Wyjąć. Wystudzić.

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Babeczki, muffiny, tartaletki, Bułki słodkie, Jabłeczniki, szarlotki, z jabłkami. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *