Ciasto Hucułka

Przepyszne, wbrew pozorom niezbyt pracochłonne ciasto Hucułka, które z powodzeniem może trafić na świąteczny stół 😉

Dwa blaty jasnego, dość kruchego (przed upieczeniem jest bardzo plastyczne, a po upieczeniu średnio kruche) ciasta posmarowanego dżemem malinowym (może być też wiśniowy, z owoców leśnych lub z czarnej porzeczki), obsypanego posiekanymi orzechami włoskimi oraz laskowymi, na którym spoczywa duża ilość białkowo-kisielowej pianki (nie jest to beza, tylko coś w rodzaju ptasiego mleczka; trochę bardziej delikatne), a pomiędzy krem na bazie zmiksowanego na puch masła (trzeba pamiętać, by było to masło o zawartości tłuszczu 82%; wtedy odpowiednio się utwardzi) z dodatkiem masy krówkowej.

Ciasto jest słodkie, wysokie i podzielne, a wraz z upływem dni zyskuje na smaku 😉

Trzeba pamiętać, by dobrze je schłodzić, bo wtedy najlepiej się kroi i najlepiej smakuje.

Polecam!

Przepis na ciasto Hucułka (forma o wymiarach 24×28 cm) (Przepis pochodzi z bloga: http://gotujebolubie.pl/; podaję z moimi małymi zmianami)

Składniki:

Ciasto:

  • 3 i 1/3 szklanki mąki pszennej (tortowej)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 200 g miękkiego masła
  • 6 żółtek
  • 2 pełne łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
  • 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia

Pianka białkowo-kisielowa:

  • 6 białek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 kisiel o smaku malinowym/wiśniowym/owoców leśnych (proszek)
  • 1 łyżka octu
  • szczypta soli

Krem:

  • 300 g miękkiego masła (koniecznie 82%)
  • 400 g masy krówkowej (o smaku kukułki lub orzechowa)

Dodatkowo:

  • 4 garści posiekanych orzechów laskowych i włoskich
  • 1 słoik dżemu malinowego/wiśniowego/z czarnej porzeczki/ z owoców leśnych

Sposób przygotowania:

Przygotować dwie wyłożone papierem do pieczenia foremki.

Składniki na ciasto zagnieść i podzielić na dwie równe części, a następnie z każdej z nich odciąć 1/5 (na kruszonkę), każdą odrębnie owinąć w folię i włożyć do zamrażarki.

W obu foremkach rozprowadzić równomiernie ciasto (jest plastyczne, więc można to zrobić dłońmi) i umieścić je w lodówce.

W tym czasie białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, potem powoli, łyżka po łyżce, cały czas miksując, wysypać cukier, następnie wlać łyżkę octu, wymieszać i na sam koniec delikatnie wmiksować kisiel (proszek).

Wyjąć z lodówki pierwszą formę z ciastem, rozsmarować na nim połowę dżemu, posypać połową orzechów, posmarować połową piany i zetrzeć na wierz zamrożoną jedną część ciasta.

Piec około 30 minut, w temperaturze 190°C.

Drugie ciasto upiec analogicznie (oczywiście, jeśli jest możliwość, to można wstawić obie formy naraz, ale bez obaw, można to zrobić oddzielnie, bo dobrze zmiksowana piana nie opada).

Wystudzić.

Miękkie masło zmiksować na jasny puch (trwa to około 5 minut), potem powoli, cały czas miksując, dodawać masę krówkową.

Na pierwszy blat wyłożyć cały krem i przycisnąć drugim blatem – schłodzić; najlepiej przez całą noc.

Przechowywać w lodówce.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Przekładane, Przepisy, Przepisy. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *