Babeczki brownie z „Toffifee”

Wypiek, który może pojawić się jeszcze na dzisiejszy podwieczorek, i to w zaledwie kilka chwil, ale… warunkiem jest posiadanie pralinek „Toffifee”, bo to właśnie one tutaj królują 😉

A są to babeczki brownie, czyli dość ciężkie, ale mimo wszystko nie gliniaste, w środku wilgotne, a z zewnątrz chrupkie i popękane.

Zaraz po wyciągnięciu z piekarnika wciska się „Toffifee”, które pod wpływem ciepła zaczyna się przyjemnie topić i właśnie wtedy są najlepsze!

Mocno czekoladowe i słodkie, więc szybko zaspokajają ochotę na łakocie; można je upiec jako mini kubeczki, tak na jeden kęs, albo tak, jak zrobiłam to ja, czyli bardziej podłużne na dwa kęsy 😉

Dobrą informacją, poza tym, że są przepyszne jest to, że nie wymagają użycia miksera!

Przepis na babeczki brownie z „Toffifee” (12 podłużnych sztuk lub 24 mini kubeczki) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków)

Składniki:

Ciasto czekoladowe:

  • 100 g mąki pszennej (tortowej)
  • 100 g posiekanej gorzkiej czekolady
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • 180 g cukru (może być mniej)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • 24 pralinki „Toffifee”

Sposób przygotowania:

Masło rozpuścić w garnuszku, zestawić i wrzucić posiekaną gorzką czekoladę, odstawić na chwilę, a gdy się rozpuści wymieszać na gładko.

Jajka rozmącić z cukrem rózgą kuchenną, potem wlać rozpuszczoną z masłem czekoladę i wymieszać.

Na sam koniec dodać ekstrakt z wanilii oraz mąkę wymieszaną z proszkiem – połączyć.

Ciastem wypełnić foremki na muffiny do 3/4 ich wysokości.

Piec około 10-15 minut ( w zależności od wielkości foremek), w temperaturze 180°C.

Wyjąć. W jeszcze ciepłe powciskać pralinki „Toffifee”.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Babeczki, muffiny, tartaletki, Batonikowo - pralinowe wypieki, Czekoladowe. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *