Wypiek, który może pojawić się jeszcze na dzisiejszy podwieczorek, i to w zaledwie kilka chwil, ale… warunkiem jest posiadanie pralinek „Toffifee”, bo to właśnie one tutaj królują 😉
A są to babeczki brownie, czyli dość ciężkie, ale mimo wszystko nie gliniaste, w środku wilgotne, a z zewnątrz chrupkie i popękane.
Zaraz po wyciągnięciu z piekarnika wciska się „Toffifee”, które pod wpływem ciepła zaczyna się przyjemnie topić i właśnie wtedy są najlepsze!
Mocno czekoladowe i słodkie, więc szybko zaspokajają ochotę na łakocie; można je upiec jako mini kubeczki, tak na jeden kęs, albo tak, jak zrobiłam to ja, czyli bardziej podłużne na dwa kęsy 😉
Dobrą informacją, poza tym, że są przepyszne jest to, że nie wymagają użycia miksera!
Przepis na babeczki brownie z „Toffifee” (12 podłużnych sztuk lub 24 mini kubeczki) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków)
Składniki:
Ciasto czekoladowe:
- 100 g mąki pszennej (tortowej)
- 100 g posiekanej gorzkiej czekolady
- 100 g masła
- 2 jajka
- 180 g cukru (może być mniej)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- 24 pralinki „Toffifee”
Sposób przygotowania:
Masło rozpuścić w garnuszku, zestawić i wrzucić posiekaną gorzką czekoladę, odstawić na chwilę, a gdy się rozpuści wymieszać na gładko.
Jajka rozmącić z cukrem rózgą kuchenną, potem wlać rozpuszczoną z masłem czekoladę i wymieszać.
Na sam koniec dodać ekstrakt z wanilii oraz mąkę wymieszaną z proszkiem – połączyć.
Ciastem wypełnić foremki na muffiny do 3/4 ich wysokości.
Piec około 10-15 minut ( w zależności od wielkości foremek), w temperaturze 180°C.
Wyjąć. W jeszcze ciepłe powciskać pralinki „Toffifee”.