Makowiec japoński z kremem budyniowym

Dzisiaj świąteczny przepis, bo na makowca, ale nie takiego tradycyjnego na kruchym spodzie, tylko znacznie szybszego, bo i bez spodu i bez zaparzania maku (zrobiony na gotowej masie makowej z puszki), a chodzi o chyba dość popularny makowiec japoński, czyli z dodatkiem startych na tarce jabłek.

Już samo ciasto jest naprawdę smaczne: dość ciężkie i wilgotne (ale to na plus), a przełożone dużą ilością waniliowego kremu budyniowo-maślanego i cienką warstwą kwaskowatych powideł śliwkowych oraz oblane z wierzchu polewą czekoladową staje się istnym majstersztykiem (choć tak banalnym w wykonaniu!)

Polecam 😉

Przepis na makowca japońskiego z kremem budyniowym (forma o wymiarach 25x34cm) (Przepis pochodzi z bloga: https://cukierenkaklementynki.blogspot.com/)

Składniki:

Ciasto:

  • 500 g gotowej masy makowej z puszki
  • 4-5  łyżek kaszy manny
  • 5 jajek
  • 200 g masła
  • 1,5 szklanki cukru
  • 600 g startych na tarce jabłek 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 garści rozmoczonych w rumie rodzynków

Krem budyniowo-maślany:

  • 3 szklanki mleka
  • 2 pakowania budyniu o smaku waniliowym
  • 4 łyżki cukru
  • 200 g miękkiego masła

Polewa czekoladowa:

  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 125 g masła
  • 2 łyżki wrzątku

Dodatkowo:

  • kandyzowane wiśnie
  • migdały
  • 2-3 łyżki powideł śliwkowych

Sposób przygotowania:

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, potem dodać do niej masę makową, starte jabłka, rozpuszczone i wystudzone masło, kaszę mannę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, a na końcu rozmoczone i odciśnięte rodzynki –połączyć.

Ciasto podzielić na 2 równe części i każdą z nich przelać do wyłożonej papierem do pieczenia foremki.

Piec osobno, około 20 minut, w temperaturze 180°C.

Wyjąć. Wystudzić.

Pierwszy blat ciasta posmarować powidłami śliwkowymi, rozsmarować krem budyniowo-maślany (budynie i cukier rozmieszać w połowie mleka i wlać na gotującą się drugą połowę – gotować do gęstości, zestawić z palnika, wystudzić i zmiksować z miękkim masłem), przycisnąć drugim blatem, z wierzchu oblać polewą czekoladową (zagotować wszystkie składniki) i wykonać kwiatuszki z kandyzowanych wiśni oraz migdałów – schłodzić.

Przechowywać w lodówce.

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Makowce, z makiem, Przepisy, Przepisy. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *