Dzisiaj świąteczny przepis, bo na makowca, ale nie takiego tradycyjnego na kruchym spodzie, tylko znacznie szybszego, bo i bez spodu i bez zaparzania maku (zrobiony na gotowej masie makowej z puszki), a chodzi o chyba dość popularny makowiec japoński, czyli z dodatkiem startych na tarce jabłek.
Już samo ciasto jest naprawdę smaczne: dość ciężkie i wilgotne (ale to na plus), a przełożone dużą ilością waniliowego kremu budyniowo-maślanego i cienką warstwą kwaskowatych powideł śliwkowych oraz oblane z wierzchu polewą czekoladową staje się istnym majstersztykiem (choć tak banalnym w wykonaniu!)
Polecam 😉
Przepis na makowca japońskiego z kremem budyniowym (forma o wymiarach 25x34cm) (Przepis pochodzi z bloga: https://cukierenkaklementynki.blogspot.com/)
Składniki:
Ciasto:
- 500 g gotowej masy makowej z puszki
- 4-5 łyżek kaszy manny
- 5 jajek
- 200 g masła
- 1,5 szklanki cukru
- 600 g startych na tarce jabłek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 garści rozmoczonych w rumie rodzynków
Krem budyniowo-maślany:
- 3 szklanki mleka
- 2 pakowania budyniu o smaku waniliowym
- 4 łyżki cukru
- 200 g miękkiego masła
Polewa czekoladowa:
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 125 g masła
- 2 łyżki wrzątku
Dodatkowo:
- kandyzowane wiśnie
- migdały
- 2-3 łyżki powideł śliwkowych
Sposób przygotowania:
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, potem dodać do niej masę makową, starte jabłka, rozpuszczone i wystudzone masło, kaszę mannę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, a na końcu rozmoczone i odciśnięte rodzynki –połączyć.
Ciasto podzielić na 2 równe części i każdą z nich przelać do wyłożonej papierem do pieczenia foremki.
Piec osobno, około 20 minut, w temperaturze 180°C.
Wyjąć. Wystudzić.
Pierwszy blat ciasta posmarować powidłami śliwkowymi, rozsmarować krem budyniowo-maślany (budynie i cukier rozmieszać w połowie mleka i wlać na gotującą się drugą połowę – gotować do gęstości, zestawić z palnika, wystudzić i zmiksować z miękkim masłem), przycisnąć drugim blatem, z wierzchu oblać polewą czekoladową (zagotować wszystkie składniki) i wykonać kwiatuszki z kandyzowanych wiśni oraz migdałów – schłodzić.
Przechowywać w lodówce.