Mikołajkowa rolada: kakaowo-mandarynkowa z kremem ciasteczkowym

Dzisiaj Mikołajki i z tej okazji upiekłam roladę na kakaowym, mięciutkim i puchatym biszkopcie (piekłam taką po raz pierwszy i ten przepis sprawdza się znakomicie, więc podejrzewam, że będę z niego korzystała już zawsze), który nasączyłam domowej roboty mandarynkowym likierem (ale pomarańczowy, brzoskwiniowy czy mango również będzie tutaj pasował), posmarowałam cienką warstwą mandarynkowej konfitury i dużą ilością kremu śmietanowego, do którego dodałam kruche ciasteczka (najlepsze będą kakaowe lub korzenne), a na nim poukładałam brzoskwinie z puszki, bo mandarynek w osiedlowym sklepie niestety nie znalazłam, ale nic straconego, bo i tak smakuje cudownie: jest delikatna, lekko słodka, orzeźwiająca i bardzo aromatyczna!

A mandarynki marzyły mi się ze względu na świąteczny klimat, który jakoś podratowałam obsypując polewę czekoladową cukrowymi laskami i ozdabiając świeżymi mandarynkami oraz ciasteczkami korzennymi 😉

Przepis na roladę kakaowo-mandarynkową z kremem ciasteczkowym (blacha o wymiarach 43x28cm) (Przepis na ciasto pochodzi z bloga: http://gotujebolubie.pl/; piekłam z 1,5 porcji i tyle podaję)

Składniki:

Biszkopt:

  • 83 g mąki pszennej (tortowej)
  • 15 g gorzkiego kakao
  • 105 g cukru
  • 5 średnich jajek (białka i żółtka osobno)
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Krem śmietanowo-ciasteczkowy:

  • 250 ml śmietany 36%
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 12 sztuk kruchych ciasteczek korzennych lub kakaowych

Bita śmietana:

  • 200 ml śmietany 36%
  • 1 kopiasta łyżka cukru pudru
  • 1 fix do śmietany

Polewa:

  • 75 g gorzkiej czekolady
  • 7 łyżek śmietany 30%

Dodatkowo:

  • likier mandarynkowy/pomarańczowy/brzoskwiniowy/morelowy/mango (do nasączenia)
  • mandarynki z puszki (mogą być brzoskwinie)
  • 4-5 łyżek konfitury mandarynkowej/brzoskwiniowej/morelowej
  • świeże mandarynki (do ozdoby)
  • kruche ciasteczka korzenne lub kakaowe (do ozdoby)

Sposób przygotowania:

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, po czym powoli, łyżka po łyżce, cały czas miksując, wsypać cukier. Następnie dodać żółtka – połączyć. Na sam koniec delikatnie, ręcznie, przy pomocy szpatułki, wmieszać mąkę przesianą z gorzkim kakao i proszkiem do pieczenia.

Gotowe ciasto rozprowadzić równomiernie po dużej blaszce o niskich brzegach wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.

Przygotować lniany ręcznik kuchenny i oprószyć go cukrem pudrem.

Piec około 10-11 minut, w temperaturze 175 °C (wstawić do nagrzanego piekarnika).

Ciasto wyjąć z piekarnika, obrócić do góry dnem, przełożyć na lniany ręcznik, usunąć papier i zwinąć roladę wzdłuż dłuższego boku (razem z ręcznikiem) – odstawić do wystudzenia.

W tym czasie odsączyć mandarynki/brzoskwinie i przygotować krem śmietanowo-ciasteczkowy: serek mascarpone zmiksować ze śmietaną i z cukrem pudrem, a na sam koniec delikatnie wmieszać pokruszone ciasteczka.

Wykonanie:

Wystudzoną roladę odwinąć, usunąć ręcznik, delikatnie nasączyć likierem, posmarować  konfiturą, na niej rozprowadzić krem śmietanowo-ciasteczkowy, poukładać mandarynki (lub brzoskwinie) i zwinąć w taki sam sposób jak była zwinięta wraz z ręcznikiem, z wierzchu oblać polewą (zagotować śmietankę, zestawić z palnika, wrzucić połamaną na kostki czekoladę, chwilę odczekać i wymieszać na gładki sos) – schłodzić.

Przed podaniem ozdobić z wierzchu cukrowymi laskami, bitą śmietaną (wszystkie składniki ubić na sztywno), świeżymi mandarynkami i kruchymi ciastkami.

Przechowywać w lodówce.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Czekoladowe, Przepisy, Przepisy, Rolady. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *