Dzisiaj Mikołajki i z tej okazji upiekłam roladę na kakaowym, mięciutkim i puchatym biszkopcie (piekłam taką po raz pierwszy i ten przepis sprawdza się znakomicie, więc podejrzewam, że będę z niego korzystała już zawsze), który nasączyłam domowej roboty mandarynkowym likierem (ale pomarańczowy, brzoskwiniowy czy mango również będzie tutaj pasował), posmarowałam cienką warstwą mandarynkowej konfitury i dużą ilością kremu śmietanowego, do którego dodałam kruche ciasteczka (najlepsze będą kakaowe lub korzenne), a na nim poukładałam brzoskwinie z puszki, bo mandarynek w osiedlowym sklepie niestety nie znalazłam, ale nic straconego, bo i tak smakuje cudownie: jest delikatna, lekko słodka, orzeźwiająca i bardzo aromatyczna!
A mandarynki marzyły mi się ze względu na świąteczny klimat, który jakoś podratowałam obsypując polewę czekoladową cukrowymi laskami i ozdabiając świeżymi mandarynkami oraz ciasteczkami korzennymi 😉
Przepis na roladę kakaowo-mandarynkową z kremem ciasteczkowym (blacha o wymiarach 43x28cm) (Przepis na ciasto pochodzi z bloga: http://gotujebolubie.pl/; piekłam z 1,5 porcji i tyle podaję)
Składniki:
Biszkopt:
- 83 g mąki pszennej (tortowej)
- 15 g gorzkiego kakao
- 105 g cukru
- 5 średnich jajek (białka i żółtka osobno)
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Krem śmietanowo-ciasteczkowy:
- 250 ml śmietany 36%
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 12 sztuk kruchych ciasteczek korzennych lub kakaowych
Bita śmietana:
- 200 ml śmietany 36%
- 1 kopiasta łyżka cukru pudru
- 1 fix do śmietany
Polewa:
- 75 g gorzkiej czekolady
- 7 łyżek śmietany 30%
Dodatkowo:
- likier mandarynkowy/pomarańczowy/brzoskwiniowy/morelowy/mango (do nasączenia)
- mandarynki z puszki (mogą być brzoskwinie)
- 4-5 łyżek konfitury mandarynkowej/brzoskwiniowej/morelowej
- świeże mandarynki (do ozdoby)
- kruche ciasteczka korzenne lub kakaowe (do ozdoby)
Sposób przygotowania:
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, po czym powoli, łyżka po łyżce, cały czas miksując, wsypać cukier. Następnie dodać żółtka – połączyć. Na sam koniec delikatnie, ręcznie, przy pomocy szpatułki, wmieszać mąkę przesianą z gorzkim kakao i proszkiem do pieczenia.
Gotowe ciasto rozprowadzić równomiernie po dużej blaszce o niskich brzegach wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.
Przygotować lniany ręcznik kuchenny i oprószyć go cukrem pudrem.
Piec około 10-11 minut, w temperaturze 175 °C (wstawić do nagrzanego piekarnika).
Ciasto wyjąć z piekarnika, obrócić do góry dnem, przełożyć na lniany ręcznik, usunąć papier i zwinąć roladę wzdłuż dłuższego boku (razem z ręcznikiem) – odstawić do wystudzenia.
W tym czasie odsączyć mandarynki/brzoskwinie i przygotować krem śmietanowo-ciasteczkowy: serek mascarpone zmiksować ze śmietaną i z cukrem pudrem, a na sam koniec delikatnie wmieszać pokruszone ciasteczka.
Wykonanie:
Wystudzoną roladę odwinąć, usunąć ręcznik, delikatnie nasączyć likierem, posmarować konfiturą, na niej rozprowadzić krem śmietanowo-ciasteczkowy, poukładać mandarynki (lub brzoskwinie) i zwinąć w taki sam sposób jak była zwinięta wraz z ręcznikiem, z wierzchu oblać polewą (zagotować śmietankę, zestawić z palnika, wrzucić połamaną na kostki czekoladę, chwilę odczekać i wymieszać na gładki sos) – schłodzić.
Przed podaniem ozdobić z wierzchu cukrowymi laskami, bitą śmietaną (wszystkie składniki ubić na sztywno), świeżymi mandarynkami i kruchymi ciastkami.
Przechowywać w lodówce.