Dzisiaj przepis na błyskawiczne i nie wymagające wielu składników ciasteczka bożonarodzeniowe 😉
Bardzo kruche (ale nie tak, by ciasto było uciążliwe w trakcie wałkowania), intensywnie maślane, kakaowe i niezbyt słodkie – u mnie w kształcie choinek, ale tak naprawdę kwestią wyobraźni jest jak będą wyglądały, bo ja już korzystałam z tego przepisu w przypadku ciasteczek przekładanych powidłami śliwkowymi; nadają się więc również do przekładania różnymi marmoladami, budyniami, kremami cynamonowymi/waniliowymi/orzechowymi, a z wierzchu można je oblać czekoladą białą/mleczną/gorzką, lukrem albo obsypać cukrem pudrem, kolorowymi posypkami, bakaliami, wiórkami kokosowymi, no czego tylko Dusza zapragnie!
Przepis na kruche choinki kakaowe z polewą i kolorową posypką (mi wyszło około 80 sztuk) (Przepis pochodzi z bloga: https://ala-piecze.blogspot.com/)
Składniki:
Ciasto kakaowe:
- 3 szklanki mąki pszennej (tortowej)
- 1,5 szklanki cukru pudru
- 4 kopiaste łyżki gorzkiego kakao
- 300 g zimnego masła
- 6 żółtek
Dodatkowo:
- 100 g gorzkiej czekolady
- kolorowa posypka cukrowa
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki wrzucić do miski i zagnieść z nich ciasto, które należy uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1h.
Po upłynięciu wskazanego czasu ciasto rozwałkować, delikatnie podsypując mąką, i powycinać ciasteczka foremką w kształcie choinki.
Ciasteczka poukładać na blaszce wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec koło 10-12 minut, w temperaturze 180 °C.
Wyjąć. Wystudzić. Oblać roztopioną w kąpieli wodnej gorzką czekoladą i obsypać kolorową posypką.