Kruche ciasteczka kakaowe z powidłami śliwkowymi

Zainspirowana chłodną pogodą i szumiącymi liśćmi, proponuję przepis na niezwykle szybkie w przygotowaniu kakaowe ciasteczka, przełożone kwaskowatymi śliwkowymi powidłami, które można przygotować nawet dziś – niech to będzie taki przyjemny smakiem oraz zapachem skrawek minionej jesieni (właśnie wtedy je upiekłam i pamiętam, że były cudownie kruchutkie, niezbyt słodkie, ale jakże pyszne) 😉

Przepis na kruche ciasteczka kakaowe z powidłami śliwkowymi (mi wyszło około 40 już złożonych, dość dużych sztuk) (Przepis pochodzi z bloga: https://ala-piecze.blogspot.com/)

Składniki:

Ciasto kakaowe:

  • 3 szklanki mąki pszennej (tortowej)
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 4 kopiaste łyżki gorzkiego kakao
  • 300 g zimnego masła
  • 6 żółtek

Dodatkowo:

  • 1 słoik powideł śliwkowych

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki wrzucić do miski i zagnieść z nich ciasto, które należy uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1h.

Po upłynięciu wskazanego czasu ciasto rozwałkować, delikatnie podsypując mąką, i powycinać ciasteczka: w połowie z nich na środku wyciąć wzór mniejszą foremką (u mnie było to serduszko), może być też kieliszek.

Ciasteczka poukładać na blaszce wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec koło 10-12 minut, w temperaturze 180 °C.

Wyjąć. Wystudzić. Przełożyć powidłami śliwkowymi.

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasteczka, Przepisy, Przepisy. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *