Piernik ze śliwkami i marcepanem

Dzisiaj przepis na naprawdę pyszny i błyskawiczny piernik: mięsisty, wilgotny, mięciutki (więc nie wymaga leżakowania), puszysty, aromatyczny i tak delikatny, że dosłownie rozpływa się w ustach!

Piernik jest przełożony gęstą masą ze śliwek kalifornijskich, rumu (w wersji bezalkoholowej może to być sok jabłkowy), cukru pudru i marcepanu, a z wierzchu oblany gęstą polewą czekoladową.

Ja upiekłam go w tortownicy, bo tak moim zdaniem prezentuje się bardziej elegancko, ale można go też upiec w prostokątnej blaszce i pokroić w kostkę 😉

Równie smaczny jest piernik z kratką i piernik z kawą „Inką”, masą gruszkową i bitą śmietaną.

Przepis na piernik ze śliwkami i marcepanem (blacha o wymiarach 21x31cm lub tortownica o średnicy 27cm) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków)

Składniki:

Ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej (tortowej)
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka płynnego miodu
  • 120 g roztopionego i przestudzonego masła
  • 2 jajka
  • 1 szklanka kefiru lub maślanki
  • 1/4 szklanki gorzkiego kakao
  • 2 pełne łyżki przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli

Masa śliwkowo-marcepanowa:

  • 300 g śliwek kalifornijskich
  • 4 łyżki rumu (ciemnego lub białego) lub soku jabłkowego
  • 200 g pokruszonej masy marcepanowej 
  • 100 g cukru pudru

Polewa:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 150 ml śmietany 30%

Dodatkowo:

  • 1 słoik powideł śliwkowych
  • śliwki kalifornijskie (do ozdoby)

Sposób przygotowania:

Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę, potem, cały czas miksując, wlać miód i przestudzone masło. Następnie, na zmianę, wlewać kefir i wsypywać wymieszane i przesiane suche składniki (mąkę, kakao, przyprawę do piernika, sodę oczyszczoną, szczyptę soli) – miksować do momentu aż ciasto stanie się gładkie.

Gotowe ciasto przelać do formy wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec około 40 minut, w temperaturze 170°C.

Wyjąć. Wystudzić. Przekroić na pół.

Pierwszy blat posmarować powidłami śliwkowymi, równomiernie rozłożyć masę śliwkowo-marcepanową (wszystkie składniki wrzucić do malaksera i zmiksować na gładką pastę), przycisnąć drugim blatem, z wierzchu oblać polewą czekoladową – wcześniej należy trochę odlać (podgrzać śmietanę, zestawić z palnika, wrzucić połamaną na kostki czekoladę, chwilę odczekać i wymieszać na gładki sos) i ozdobić zanurzanymi w pozostałej polewie śliwkami.

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Pierniki, pierniczki, Przepisy, Przepisy. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *