Dzisiaj przepis na naprawdę pyszny i błyskawiczny piernik: mięsisty, wilgotny, mięciutki (więc nie wymaga leżakowania), puszysty, aromatyczny i tak delikatny, że dosłownie rozpływa się w ustach!
Piernik jest przełożony gęstą masą ze śliwek kalifornijskich, rumu (w wersji bezalkoholowej może to być sok jabłkowy), cukru pudru i marcepanu, a z wierzchu oblany gęstą polewą czekoladową.
Ja upiekłam go w tortownicy, bo tak moim zdaniem prezentuje się bardziej elegancko, ale można go też upiec w prostokątnej blaszce i pokroić w kostkę 😉
Równie smaczny jest piernik z kratką i piernik z kawą „Inką”, masą gruszkową i bitą śmietaną.
Przepis na piernik ze śliwkami i marcepanem (blacha o wymiarach 21x31cm lub tortownica o średnicy 27cm) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków)
Składniki:
Ciasto:
- 2,5 szklanki mąki pszennej (tortowej)
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka płynnego miodu
- 120 g roztopionego i przestudzonego masła
- 2 jajka
- 1 szklanka kefiru lub maślanki
- 1/4 szklanki gorzkiego kakao
- 2 pełne łyżki przyprawy do piernika
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
Masa śliwkowo-marcepanowa:
- 300 g śliwek kalifornijskich
- 4 łyżki rumu (ciemnego lub białego) lub soku jabłkowego
- 200 g pokruszonej masy marcepanowej
- 100 g cukru pudru
Polewa:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 50 g mlecznej czekolady
- 150 ml śmietany 30%
Dodatkowo:
- 1 słoik powideł śliwkowych
- śliwki kalifornijskie (do ozdoby)
Sposób przygotowania:
Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę, potem, cały czas miksując, wlać miód i przestudzone masło. Następnie, na zmianę, wlewać kefir i wsypywać wymieszane i przesiane suche składniki (mąkę, kakao, przyprawę do piernika, sodę oczyszczoną, szczyptę soli) – miksować do momentu aż ciasto stanie się gładkie.
Gotowe ciasto przelać do formy wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec około 40 minut, w temperaturze 170°C.
Wyjąć. Wystudzić. Przekroić na pół.
Pierwszy blat posmarować powidłami śliwkowymi, równomiernie rozłożyć masę śliwkowo-marcepanową (wszystkie składniki wrzucić do malaksera i zmiksować na gładką pastę), przycisnąć drugim blatem, z wierzchu oblać polewą czekoladową – wcześniej należy trochę odlać (podgrzać śmietanę, zestawić z palnika, wrzucić połamaną na kostki czekoladę, chwilę odczekać i wymieszać na gładki sos) i ozdobić zanurzanymi w pozostałej polewie śliwkami.