Sernik białe „Kinder Bueno”

Bardzo szybki i bardzo smaczny sernik inspirowany wafelkami „Kinder Bueno”, ale tymi w białej wersji 😉

Cieniutki, kruchy, kakaowy spód, zbita, ale w dalszym ciągu delikatna masa serowa i ogrom kremu na bazie puszystego masła, serka mascarpone oraz mielonych orzechów laskowych, z dodatkiem mlecznej słodyczy, na którym oczywiście zostały poukładane wafelki.

Zachęcam również do wykonania „Kinder Bueno” (bez pieczenia) i babeczek „Kinder Bueno” 😉

Przepis na sernik białe „Kinder Bueno” (tortownica o średnicy 27 cm) (Przepis na masę serową pochodzi z bloga: http://gotujebolubie.pl/, a na spód z Moich Wypieków)

Składniki:

Kakaowy spód:

  • 225 g mąki pszennej (tortowej) minus 1 łyżka (w to miejsce należy dodać gorzkie kakao)
  • 1 łyżka gorzkiego kakao
  • 125 g zimnego masła
  • 2,5 łyżki cukru pudru
  • 2,5 żółtka
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu półtłustego (zmielonego przynajmniej dwukrotnie)
  • 200 ml kwaśnej, gęstej śmietany 18%
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 pełna łyżka cukru wanilinowego
  • 1 budyń waniliowy bez cukru

Krem „Kinder Bueno”:

  • 200 g mielonych orzechów laskowych
  • 200 g miękkiego masła
  • 250 g serka mascarpone
  • 0,5 szklanki mleka w proszku (może być 3/4)
  • 4 płaskie łyżki cukru pudru (jeśli ktoś lub jeszcze słodsze, to można dosłodzić)

Dodatkowo:

  • 3 wafelki białe „Kinder Bueno”

Sposób przygotowania:

Składniki na spód zagnieść, wyłożyć nim dno tortownicy i podpiec przez 15 minut w temperaturze 180°C

Na podpieczony spód wylać masę serową (zmiksować wszystkie składniki).

Piec przez 45 minut, w temperaturze 180°C, potem temperaturę obniżyć do 160°C i dopiec przez 30 minut.

Wystudzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, a następnie schłodzić w lodówce przez około 4h.

Wierzch sernika posmarować kremem (masło ubić z cukrem pudrem na puch, potem, cały czas ubijając, dodać serek mascarpone, a następnie wsypać mielone orzechy laskowe oraz mleko w proszku – połączyć)  i ozdobić wafelkami białe „Kinder Bueno”.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Batonikowo - pralinowe wypieki, Przepisy, Przepisy, Serniki. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *