Muffiny jogurtowo-cytrynowe z „Nutellą” i jabłkami

Przepis idealny na zbliżające się niedzielne popołudnie albo podwieczorek, bo nie wymaga wiele pracy, zawsze się udaje i wychodzi naprawdę smacznie 😉

Babeczki są wilgotne, mięciutkie i aromatyczne, a dodatek słodkiego kremu genialnie kontrastuje z kwaskowym posmakiem cytryny, no i jeszcze te kawałki jabłek zatopione w puszysty cieście.

Z wierzchu można oblać lukrem albo polewą czekoladową, ale i bez tego są świetne.

Przepis na muffiny jogurtowo-cytrynowe z „Nutellą” i jabłkami (12 sztuk) (Przepis na ciasto pochodzi z Moich Wypieków)

Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej (tortowej)
  • 130 g cukru 
  • 2 duże jajka
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 0,5 szklanki oleju (słonecznikowego lub rzepakowego)
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 350 g pokrojonych w kostkę jabłek

Dodatkowo:

  • „Nutella”

Sposób przygotowania:

W jednym naczyniu wymieszać suche składniki, w drugim mokre, potem suche wsypać do mokrych – połączyć i na sam koniec dodać pokrojone w kostkę jabłka.

Ciastem wypełnić papilotki, nakładając prawie do pełna.

Piec około 25 minut, w temperaturze 175°C.

Wyjąć. Wystudzić. Z boku wydrążyć łyżeczką trochę babeczki i wypełnić to miejsce „Nutellą”.

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Babeczki, muffiny, tartaletki, Jabłeczniki, szarlotki, z jabłkami, Przepisy, Przepisy. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *