Przepis idealny na zbliżające się niedzielne popołudnie albo podwieczorek, bo nie wymaga wiele pracy, zawsze się udaje i wychodzi naprawdę smacznie 😉
Babeczki są wilgotne, mięciutkie i aromatyczne, a dodatek słodkiego kremu genialnie kontrastuje z kwaskowym posmakiem cytryny, no i jeszcze te kawałki jabłek zatopione w puszysty cieście.
Z wierzchu można oblać lukrem albo polewą czekoladową, ale i bez tego są świetne.
Przepis na muffiny jogurtowo-cytrynowe z „Nutellą” i jabłkami (12 sztuk) (Przepis na ciasto pochodzi z Moich Wypieków)
Ciasto:
- 300 g mąki pszennej (tortowej)
- 130 g cukru
- 2 duże jajka
- 250 ml jogurtu naturalnego
- 0,5 szklanki oleju (słonecznikowego lub rzepakowego)
- skórka otarta z 1 cytryny
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 350 g pokrojonych w kostkę jabłek
Dodatkowo:
- „Nutella”
Sposób przygotowania:
W jednym naczyniu wymieszać suche składniki, w drugim mokre, potem suche wsypać do mokrych – połączyć i na sam koniec dodać pokrojone w kostkę jabłka.
Ciastem wypełnić papilotki, nakładając prawie do pełna.
Piec około 25 minut, w temperaturze 175°C.
Wyjąć. Wystudzić. Z boku wydrążyć łyżeczką trochę babeczki i wypełnić to miejsce „Nutellą”.