Za oknem taka chłodna szarość, więc może… drożdżówki?
Obłędnie pyszne.
Niesamowicie aromatyczne.
Mięciutkie. Puchate. Słodkie. Lśniące. Z namoczonymi w rumie rodzynkami.
Przytulone do siebie tylko czekają, by odrywać je raz za razem i delektować w asyście ciepłej herbaty 😉
Przepis na drożdżówki z rodzynkami (9-12 sztuk) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków)
Składniki:
Ciasto:
- 540 g mąki pszennej (tortowej)
- 10 g suchych drożdży (lub 20 g drożdży świeżych, ale z nich najpierw należy wykonać rozczyn)
- 80 g drobnego cukru do wypieków
- 75 g roztopionego i wystudzonego masła
- 250 ml mleka
- 2 duże jajka
- 3/4 łyżeczki soli
- 170 g namoczonych w rumie rodzynków
Dodatkowo:
- 1 żółtko rozmącone z 1 łyżką wody (do posmarowania)
Sposób przygotowania:
Z podanych składników wyrobić miękkie oraz elastyczne ciasto drożdżowe (na sam koniec dodać namoczone w rumie i odciśnięte rodzynki), uformować je w kulę, umieścić w oprószonej mąką misce i odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem na 1,5h.
Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić, odrywać z niego kawałki, formować równe bułeczki i układać obok siebie w niedużych odstępach na blaszce wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia – przykryć ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce na 40 minut do ponownego wyrośnięcia.
Przed samym pieczeniem posmarować z wierzchu roztrzepanym żółtkiem.
Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec przez około 18-20 minut.
Wyjąć. Wystudzić.