Drożdżówki z rodzynkami

Za oknem taka chłodna szarość, więc może… drożdżówki?

Obłędnie pyszne.

Niesamowicie aromatyczne.

Mięciutkie. Puchate. Słodkie. Lśniące. Z namoczonymi w rumie rodzynkami.

Przytulone do siebie tylko czekają, by odrywać je raz za razem i delektować w asyście  ciepłej herbaty 😉

Przepis na drożdżówki z rodzynkami (9-12 sztuk) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków)

Składniki:

Ciasto:

  • 540 g mąki pszennej (tortowej)
  • 10 g suchych drożdży (lub 20 g drożdży świeżych, ale z nich najpierw należy wykonać rozczyn)
  • 80 g drobnego cukru do wypieków
  • 75 g roztopionego i wystudzonego masła
  • 250 ml mleka
  • 2 duże jajka
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 170 g namoczonych w rumie rodzynków

Dodatkowo:

  • 1 żółtko rozmącone z 1 łyżką wody (do posmarowania)

Sposób przygotowania:

Z podanych składników wyrobić miękkie oraz elastyczne ciasto drożdżowe (na sam koniec dodać namoczone w rumie i odciśnięte rodzynki), uformować je w kulę, umieścić w oprószonej mąką misce i odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem na 1,5h.

Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić, odrywać z niego kawałki, formować równe bułeczki i układać obok siebie w niedużych odstępach na blaszce wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia – przykryć ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce na 40 minut do ponownego wyrośnięcia.

Przed samym pieczeniem posmarować z wierzchu roztrzepanym żółtkiem.

Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec przez około 18-20 minut.

Wyjąć. Wystudzić.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bułki słodkie, Przepisy, Przepisy. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *