Dzisiaj są walentynki, a ja z tej okazji zawsze przygotowuję jakieś desery w wersji wegańskiej i nie, a ponieważ czuję się kiepsko, to tym razem postawiłam na coś szybkiego, co nie oznacza, że pozbawionego fantazji i mniej smacznego 😉
Pierwszym smakołykiem są gofry na bogato (takie piętrowe torciki!): z konfiturą truskawkową, kremem czekoladowym, bitą śmietaną, „Nutellą”, polewą i truskawkami.
Z kolei drugim serwowany w ozdobnym pucharku (no dobra: w szklance ;p) deser z nasion chia i owocami: jeden jest na bazie kokosowego vegangurtu i sproszkowanej aronii, a drugi na bazie waniliowego puddingu sojowego, do tego mus z jagód, płatki owsiane, świeże owoce (truskawki, kiwi, banany) oraz amarantusowe ciasteczko 😉
Mocno schłodzone smakują naprawdę wyśmienicie!
Gofry z „Nutellą” i truskawkami (2 sztuki)
Składniki:
- 6 niedużych gofrów
- 250 g serka mascarpone
- 200 ml śmietany 36%
- 1 łyżka cukru pudru
- 4 łyżki konfitury truskawkowej
- 6 łyżek kremu „Nutella”
- 8 kostek mlecznej czekolady
- 6 świeżych truskawek
Sposób przygotowania:
Śmietanę ubić z serkiem mascarpone oraz cukrem pudrem na sztywno, odłożyć 3 porządne łyżki do worka cukierniczego, a resztę podzielić na 2 części (jedną z nich zmiksować z 2 łyżkami „Nutelli”) – oba kremy umieścić w workach cukierniczych z ozdobnymi tylkami.
4 truskawki pokroić w plasterki.
Mleczną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wystudzić i przełożyć do worka cukierniczego (tuż przed ozdobieniem odciąć końcówkę).
Wykonanie:
Na pierwszym gofrze rozsmarować 2 łyżki konfitury truskawkowej, wycisnąć krem czekoladowy, poukładać truskawki, przycisnąć drugim gofrem, posmarować 2 łyżkami „Nutelli”, wycisnąć krem śmietankowy, poukładać truskawki, przycisnąć trzecim gofrem, ozdobić kwiatami z bitej śmietany, truskawką i paskami roztopionej czekolady.
Wegański pudding chia z owocami (1 pucharek)
Składniki:
- 2 łyżki jagodowego musu
- 4 łyżki nasion chia
- 2 duże łyżki waniliowego deseru sojowego „ALPRO”
- 2 duże łyżki naturalnego kokosowego vegangurtu „PILOS”
- 1 łyżeczka sproszkowanej aronii
- 2 łyżki płatków owsianych
- 2 truskawki
- 4 plasterki kiwi
- 4 plasterki banana
- 1 ciastko amarantusowo-kokosowe
Sposób przygotowania:
1 truskawkę pokroić w plasterki.
3 plasterki kiwi oraz 3 banana pokroić w kostkę.
2 łyżki nasion chia wymieszać z vegangurtem i sproszkowana aronią, a 2 z puddingiem waniliowym.
Wykonanie:
Na dnie pucharka umieścić jagodowy mus, naokoło poukładać plasterki truskawek, potem pudding chia z aronią, wysypać łyżkę płatków owsianych, na nich pokrojone w kostkę kiwi oraz banany, wysypać drugą łyżkę płatków, wyłożyć waniliowy pudding, ozdobić pozostałymi owocami, musem i ciasteczkiem.