Walentynkowe desery: gofry z „Nutellą” i truskawkami oraz wegański pudding chia z owocami

Dzisiaj są walentynki, a ja z tej okazji zawsze przygotowuję jakieś desery w wersji wegańskiej i nie, a ponieważ czuję się kiepsko, to tym razem postawiłam na coś szybkiego, co nie oznacza, że pozbawionego fantazji i mniej smacznego 😉

Pierwszym smakołykiem są gofry na bogato (takie piętrowe torciki!): z konfiturą truskawkową, kremem czekoladowym, bitą śmietaną, „Nutellą”, polewą i truskawkami.

Z kolei drugim serwowany w ozdobnym pucharku (no dobra: w szklance ;p) deser z nasion chia i owocami: jeden jest na bazie kokosowego vegangurtu i sproszkowanej aronii, a drugi na bazie waniliowego puddingu sojowego, do tego mus z jagód, płatki owsiane, świeże owoce (truskawki, kiwi, banany) oraz amarantusowe ciasteczko 😉

Mocno schłodzone smakują naprawdę wyśmienicie!

Gofry z „Nutellą” i truskawkami (2 sztuki)

Składniki:

  • 6 niedużych gofrów
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietany 36%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 4 łyżki konfitury truskawkowej
  • 6 łyżek kremu „Nutella”
  • 8 kostek mlecznej czekolady 
  • 6 świeżych truskawek

Sposób przygotowania:

Śmietanę ubić z serkiem mascarpone oraz cukrem pudrem na sztywno, odłożyć 3 porządne łyżki do worka cukierniczego, a resztę podzielić na 2 części (jedną z nich zmiksować z 2 łyżkami „Nutelli”) – oba kremy umieścić w workach cukierniczych z ozdobnymi tylkami.

4 truskawki pokroić w plasterki.

Mleczną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wystudzić i przełożyć do worka cukierniczego (tuż przed ozdobieniem odciąć końcówkę).

Wykonanie:

Na pierwszym gofrze rozsmarować 2 łyżki konfitury truskawkowej, wycisnąć krem czekoladowy, poukładać truskawki, przycisnąć drugim gofrem, posmarować 2 łyżkami „Nutelli”, wycisnąć krem śmietankowy, poukładać truskawki, przycisnąć trzecim gofrem, ozdobić kwiatami z bitej śmietany, truskawką i paskami roztopionej czekolady.

Wegański pudding chia z owocami (1 pucharek)

Składniki:

  • 2 łyżki jagodowego musu
  • 4 łyżki nasion chia
  • 2 duże łyżki waniliowego deseru sojowego „ALPRO”
  • 2 duże łyżki naturalnego kokosowego vegangurtu „PILOS”
  • 1 łyżeczka sproszkowanej aronii
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 2 truskawki
  • 4 plasterki kiwi
  • 4 plasterki banana
  • 1 ciastko amarantusowo-kokosowe

Sposób przygotowania:

1 truskawkę pokroić w plasterki.

3 plasterki kiwi oraz 3 banana pokroić w kostkę.

2 łyżki nasion chia wymieszać z vegangurtem i sproszkowana aronią, a 2 z puddingiem waniliowym.

Wykonanie:

Na dnie pucharka umieścić jagodowy mus, naokoło poukładać plasterki truskawek, potem pudding chia z aronią, wysypać łyżkę płatków owsianych, na nich pokrojone w kostkę kiwi oraz banany, wysypać drugą łyżkę płatków, wyłożyć waniliowy pudding, ozdobić pozostałymi owocami, musem i ciasteczkiem.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Desery, Przepisy, Przepisy, Wegańskie. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *