Eklerki z kremem śmietankowym i brzoskwiniami

Tłusty Czwartek. U nas z tej okazji nie je się pączków, bo… nikt ich tutaj nie lubi, więc zwykle staram się upiec coś innego (co nie oznacza, że kiedyś nie podejmę pączkowego wyzwania).

W tym roku są to eklerki, czyli podłużne, eleganckie ciastka wykonane z ciasta parzonego, które przełożyłam bitą śmietaną (ja, przez wzgląd na słodkie owoce, dałam tylko 1 łyżkę cukru, ale jak ktoś woli jeszcze słodsze, to można oczywiście dosłodzić) i fragmentami brzoskwiń, a wierzch oblałam gorzką czekoladą (może być oblany w całości, a można ograniczyć się do zyzgzaka).

Ciastko jest lekkie i chrupiące, krem gęsty, a owoce soczyste – czy potrzeba czegoś więcej, gdy to jest tak pyszne i dosłownie rozpływa się w ustach? 😉

Polecam również:

  1. Karpatkę
  2. „Princes krofne”, czyli ptysie z kremem budyniowym, bitą śmietaną i truskawkami
  3. Łabędzie z bitą śmietaną, pudrem i konfiturą malinową

Przepis na eklerki z kremem śmietankowym i brzoskwiniami (10 sztuk) (Przepis na ciasto pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty)

Składniki:

Ciasto:

  • 1 szklanka mąki pszennej (tortowej)
  • 125 g masła
  • 1 szklanka wody
  • 4 jajka

Krem śmietankowy:

  • 250 g serka mascarpone
  • 300 ml śmietany 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 fix do śmietany

Dodatkowo:

  • 1 puszka brzoskwiń
  • 100 g gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

Brzoskwinie odsączyć i pokroić na dość duże kawałki.

Składniki na krem zmiksować na sztywno.

Ciasto:

W rondelku z grubym dnem zagotować wodę z masłem. Na gotującą się wodę wsypać mąkę, energicznie mieszając, by uniknąć przypalenia.

Ciasto jest gotowe, gdy odchodzi od ścianek garnka i uzyska szklisty wygląd.

Wystudzić.

Chłodne ciasto zmiksować z jajkami, do gładkości.

Na blaszkę wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia, przy użyciu worka cukierniczego z tylką o szerokości 1 cm, wyciskać 8-10 cm, podłużne eklery (w dość dużych odstępach, bowiem ciasto sporo rośnie).

Piec około 20-30 minut, w temperaturze 200°C (wstawiać do nagrzanego piekarnika).

Wyjąć. Wystudzić.

Wykonanie:

Chłodne ciasto przeciąć, na dolną część wycisnąć z worka cukierniczego z ozdobną tylką krem śmietankowy, poukładać brzoskwinie, przykryć górną częścią, z wierzchu oblać roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą.

Przechowywać w lodówce.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Parzone, Przepisy, Przepisy. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *