Tłusty Czwartek. U nas z tej okazji nie je się pączków, bo… nikt ich tutaj nie lubi, więc zwykle staram się upiec coś innego (co nie oznacza, że kiedyś nie podejmę pączkowego wyzwania).
W tym roku są to eklerki, czyli podłużne, eleganckie ciastka wykonane z ciasta parzonego, które przełożyłam bitą śmietaną (ja, przez wzgląd na słodkie owoce, dałam tylko 1 łyżkę cukru, ale jak ktoś woli jeszcze słodsze, to można oczywiście dosłodzić) i fragmentami brzoskwiń, a wierzch oblałam gorzką czekoladą (może być oblany w całości, a można ograniczyć się do zyzgzaka).
Ciastko jest lekkie i chrupiące, krem gęsty, a owoce soczyste – czy potrzeba czegoś więcej, gdy to jest tak pyszne i dosłownie rozpływa się w ustach? 😉
Polecam również:
- Karpatkę
- „Princes krofne”, czyli ptysie z kremem budyniowym, bitą śmietaną i truskawkami
- Łabędzie z bitą śmietaną, pudrem i konfiturą malinową
Przepis na eklerki z kremem śmietankowym i brzoskwiniami (10 sztuk) (Przepis na ciasto pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty)
Składniki:
Ciasto:
- 1 szklanka mąki pszennej (tortowej)
- 125 g masła
- 1 szklanka wody
- 4 jajka
Krem śmietankowy:
- 250 g serka mascarpone
- 300 ml śmietany 30%
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 fix do śmietany
Dodatkowo:
- 1 puszka brzoskwiń
- 100 g gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania:
Brzoskwinie odsączyć i pokroić na dość duże kawałki.
Składniki na krem zmiksować na sztywno.
Ciasto:
W rondelku z grubym dnem zagotować wodę z masłem. Na gotującą się wodę wsypać mąkę, energicznie mieszając, by uniknąć przypalenia.
Ciasto jest gotowe, gdy odchodzi od ścianek garnka i uzyska szklisty wygląd.
Wystudzić.
Chłodne ciasto zmiksować z jajkami, do gładkości.
Na blaszkę wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia, przy użyciu worka cukierniczego z tylką o szerokości 1 cm, wyciskać 8-10 cm, podłużne eklery (w dość dużych odstępach, bowiem ciasto sporo rośnie).
Piec około 20-30 minut, w temperaturze 200°C (wstawiać do nagrzanego piekarnika).
Wyjąć. Wystudzić.
Wykonanie:
Chłodne ciasto przeciąć, na dolną część wycisnąć z worka cukierniczego z ozdobną tylką krem śmietankowy, poukładać brzoskwinie, przykryć górną częścią, z wierzchu oblać roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą.
Przechowywać w lodówce.