Piaskowe ciasteczka drożdżowe

A dzisiaj takie ciasteczka na leniwą niedzielę, czyli bardzo szybkie do zrobienia, nieskomplikowane i z małej ilości składników, ale… naprawdę pyszne!

Kruchuteńkie (wręcz sypkie, jednak w taki przyjemny sposób), maślane, pulchne i słodkie (ale nie za słodkie).

Polecam 😉

Przepis na piaskowe ciasteczka drożdżowe (mi wyszło 20 sztuk) (Przepis  pochodzi z bloga: http://www.arabeskawaniliowa.pl/ )

Składniki:

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej (tortowej)
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki majonezu
  • 150 g masła
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Drożdże wymieszać z majonezem i odstawić na kilka minut.

Następnie połączyć je z pozostałymi składnikami i zagnieść ciasto.

Z gotowego ciasta odrywać fragmenty, formować kulki wielkości orzecha włoskiego, poukładać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i z wierzchu przycisnąć widelcem tak, by odcisnął się wzorek.

Piec około 10-15 minut, w temperaturze 240°C.

Wyjąć. Przestudzić, ale jeszcze ciepłe obtoczyć w cukrze pudrze.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasteczka, Przepisy, Przepisy. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *