Donutowe babeczki

Babeczki w kształcie donutuów, czyli biszkopt kakaowy nasączony porzeczkową wódką, konfitura z czarnej porzeczki, krem śmietankowy, czekoladowe polewy w 3 kolorach i cukrowe perełki 😉

Ciastka są delikatne, puchate, mięciutkie, poza polewami niezbyt słodkie.

Idealne na wszelkiego rodzaju imprezy, bo cieszą oczy i podniebienia.

Polecam!

 

Przepis na donutowe babeczki (mi wyszło 12 już gotowych babeczek, czyli przed złożeniem 24 sztuki o średnicy 7,5 cm) (Przepis na biszkopt pochodzi z bloga: http://gotowaniecieszy.blox.pl/html)

Składniki:

Biszkopt kakaowy:

  • 1 szklanka mąki pszennej (tortowej)
  • 1 szklanka cukru
  • 5 jajek (białka i żółtka osobno)
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia

Krem śmietankowy:

  • 200 ml śmietany 30%
  • 125 g serka mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru

Polewa czekoladowa:

  • 9 łyżek śmietany 30%
  • 150 g białej czekolady
  • 75 g mlecznej czekolady
  • szczypta różowego barwnika w proszku

Dodatkowo:

  • wódka porzeczkowa (do nasączenia)
  • konfitura porzeczkowa
  • perełki cukrowe (białe, czarne i różowe)

Sposób przygotowania:

Białka ubić z cukrem na sztywno, cały czas miksując dodać żółtka, potem olej i wodę. Na sam koniec wsypać mąkę przesianą z proszkiem oraz gorzkim kakao – wymieszać ręcznie, szpatułką.

Ciasto przelać do specjalnych silikonowych foremek na donuty (tak po 2,5 łyżki na jednego donuta).

Piec około 20 minut, w temperaturze 180°C (do suchego patyczka).

Wyjąć. Wystudzić.

Składniki na krem ubić na sztywno.

Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej z 6 łyżkami śmietany, podzielić na 2 równe części i do jednej z nich dodać różowy barwnik.

Mleczną czekoladę roztopić z 3 łyżkami śmietany.

Wykonanie:

Donuty nasączyć delikatnie wódką.

Połowę z nich posmarować konfiturą z czarnej porzeczki, a na nią powyciskać z worka cukierniczego zakończonego ozdobną tylką kwiatki z kremu śmietankowego, na których należy ułożyć kolejnego donuta, oblać go roztopioną czekoladą i ozdobić cukrowymi perełkami.

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Babeczki, muffiny, tartaletki, Przepisy, Przepisy. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *