Drożdżowy torcik z „Nutellą” okazał się tak smaczny, że postanowiłam upiec go ponownie, ale tym razem z dodatkiem sernika – wyszło nieziemsko!
Blaty z tego przepisu są idealnie napuszone i mięciutkie, sernik dość ciężki, ale jednocześnie rozpływa się w ustach, konfitura truskawkowa oraz cytrynowa przepysznie się przenikają, a słodka kruszonka przyjemnie chrupie 😉
To naprawdę porządny kawał smakowitego i bardzo aromatycznego ciasta (kawał, bo ciasto wychodzi naprawdę wysokie).
Polecam!
Przepis na drożdżowo-sernikowy tort z kruszonką (tortownica o średnicy 26 cm) (Przepis na ciasto pochodzi z bloga: https://fully-flavoured.blogspot.com/, a na masę serową z bloga: http://gotujebolubie.pl/)
Składniki:
Ciasto:
- 3 i 1/4 szklanki mąki pszennej (tortowej)
- 60 g świeżych drożdży
- 280 g miękkiego masła
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki ciepłego mleka
- 3 łyżki cukru waniliowego
- 1 łyżka pasty waniliowej
- skórka otarta z 1 pomarańczy
Masa serowa:
- 1 kg twarogu półtłustego (zmielonego przynajmniej dwukrotnie)
- 200 ml kwaśnej, gęstej śmietany 18%
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 pełna łyżka cukru wanilinowego
- 1 budyń waniliowy bez cukru
Kruszonka:
- 1 szklanka mąki pszennej (tortowej)
- 3/4 szklanki cukru
- 100 g masła
Dodatkowo:
- 4 łyżki konfitury truskawkowej
- 4 łyżki konfitury cytrynowej
Sposób przygotowania:
Ciasto:
Masło utrzeć z cukrami oraz pastą waniliową na puch, potem, cały czas miksując, dodawać po jednym jajku i drożdże rozpuszczone w ciepłym mleku. Na sam koniec wmieszać mąkę i skórkę otartą z pomarańczy.
Ciasto przelać (będzie dość rzadkie) do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na 20 minut.
Po upływie wskazanego czasu ciasto z wierzchu obsypać kruszonką (połączyć wszystkie składniki) wstawić do piekarnika nagrzanego do 150°C i piec przez 20 minut, a potem zwiększyć temperaturę do 180°C i piec kolejne 40 minut.
Wyjąć. Wystudzić. Przekroić na 3 blaty.
Masa serowa:
Zmiksować wszystkie składniki i wlać do tortownicy wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec przez 45 minut, w temperaturze 180°C, potem temperaturę obniżyć do 160°C i dopiec przez 30 minut.
Wystudzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
Chłodny sernik przeciąć w poprzek na 2 części.
Wykonanie:
Pierwszy blat drożdżowy posmarować dżemem truskawkowym, ułożyć na nim połowę sernika, posmarować go dżemem cytrynowym, przycisnąć drugim blatem ciasta, posmarować dżemem truskawkowym, ułożyć drugą część sernika, posmarować dżemem cytrynowym i przycisnąć blatem z kruszonką.