Drożdżowo-sernikowy tort z kruszonką

Drożdżowy torcik z „Nutellą” okazał się tak smaczny, że postanowiłam upiec go ponownie, ale tym razem z dodatkiem sernika – wyszło nieziemsko!

Blaty z tego przepisu są idealnie napuszone i mięciutkie, sernik dość ciężki, ale jednocześnie rozpływa się w ustach, konfitura truskawkowa oraz cytrynowa przepysznie się przenikają, a słodka kruszonka przyjemnie chrupie 😉

To naprawdę porządny kawał smakowitego i bardzo aromatycznego ciasta (kawał, bo ciasto wychodzi naprawdę wysokie).

Polecam!

Przepis na drożdżowo-sernikowy tort z kruszonką (tortownica o średnicy 26 cm) (Przepis na ciasto pochodzi z bloga: https://fully-flavoured.blogspot.com/, a na masę serową z bloga: http://gotujebolubie.pl/)

Składniki:

Ciasto:

  • 3 i 1/4 szklanki mąki pszennej (tortowej)
  • 60 g świeżych drożdży
  • 280 g miękkiego masła
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • 3 łyżki cukru waniliowego
  • 1 łyżka pasty waniliowej
  • skórka otarta z 1 pomarańczy

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu półtłustego (zmielonego przynajmniej dwukrotnie)
  • 200 ml kwaśnej, gęstej śmietany 18%
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 pełna łyżka cukru wanilinowego
  • 1 budyń waniliowy bez cukru

Kruszonka:

  • 1 szklanka mąki pszennej (tortowej)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 100 g masła

Dodatkowo:

  • 4 łyżki konfitury truskawkowej
  • 4 łyżki konfitury cytrynowej

Sposób przygotowania:

Ciasto:

Masło utrzeć z cukrami oraz pastą waniliową na puch, potem, cały czas miksując, dodawać po jednym jajku i drożdże rozpuszczone w ciepłym mleku. Na sam koniec wmieszać mąkę i skórkę otartą z pomarańczy.

Ciasto przelać (będzie dość rzadkie) do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na 20 minut.

Po upływie wskazanego czasu ciasto z wierzchu obsypać kruszonką (połączyć wszystkie składniki) wstawić do piekarnika nagrzanego do 150°C  i piec przez 20 minut, a potem zwiększyć temperaturę do 180°C i piec kolejne 40 minut.

Wyjąć. Wystudzić. Przekroić na 3 blaty.

Masa serowa:

Zmiksować wszystkie składniki i wlać do tortownicy wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec przez 45 minut, w temperaturze 180°C, potem temperaturę obniżyć do 160°C i dopiec przez 30 minut.

Wystudzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.

Chłodny sernik przeciąć w poprzek na 2 części.

Wykonanie:

Pierwszy blat drożdżowy posmarować dżemem truskawkowym, ułożyć na nim połowę sernika, posmarować go dżemem cytrynowym, przycisnąć drugim blatem ciasta, posmarować dżemem truskawkowym, ułożyć drugą część sernika, posmarować dżemem cytrynowym i przycisnąć blatem z kruszonką.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Drożdżowe, Serniki, Torty. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *