Drożdżowy torcik z „Nutellą”

Dość nietypowy, bo drożdżowy torcik, złożony z 3 cienko posmarowanych „Nutellą” blatów, z wierzchu oprószony dużą ilością słodkiej, maślanej i chrupiącej kruszonki 😉

Ciasto jest mięciutkie, delikatne, niesamowicie aromatyczne i bardziej wilgotne od tradycyjnego drożdżowego.

Pięknie się kroi, nie wymaga długiego wyrastania (odstawia się jedynie na 20 minut) i cudownie smakuje!

Przepis na drożdżowy torcik z „Nutellą” (tortownica o średnicy 26 cm) (Przepis na ciasto pochodzi z bloga: https://fully-flavoured.blogspot.com/ )

Składniki:

Ciasto:

  • 3 i 1/4 szklanki mąki pszennej (tortowej)
  • 60 g świeżych drożdży
  • 280 g miękkiego masła
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • 3 łyżki cukru waniliowego
  • 1 łyżka pasty waniliowej
  • skórka otarta z 1 pomarańczy

Kruszonka:

  • 1 szklanka mąki pszennej (tortowej)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 100 g masła

Dodatkowo:

  • „Nutella”

Sposób przygotowania:

Masło utrzeć z cukrami oraz pastą waniliową na puch, potem, cały czas miksując, dodawać po jednym jajku i drożdże rozpuszczone w ciepłym mleku. Na sam koniec wmieszać mąkę i skórkę otartą z pomarańczy.

Ciasto przelać (będzie dość rzadkie) do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na 20 minut.

Po upływie wskazanego czasu ciasto z wierzchu obsypać kruszonką (połączyć wszystkie składniki) wstawić do piekarnika nagrzanego do 150°C  i piec przez 20 minut, a potem zwiększyć temperaturę do 180°C i piec kolejne 40 minut.

Wyjąć. Wystudzić. Przekroić na 3 blaty.

Pierwszy blat posmarować „Nutellą”, przycisnąć drugim, posmarować kremem i przycisnąć trzecim blatem z kruszonką.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Drożdżowe, Przepisy, Torty. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *