Bardzo szybki przepis na ciasteczka do herbaty 😉
Kruche, maślane, mocno kokosowe kuleczki, z wierzchu obtoczone w słodkim cukrze pudrze.
Robi się je błyskawicznie, bezproblemowo i z małej ilości składników.
Cudownie pachną i są naprawdę pyszne 😉
Przepis na kruche ciasteczka kokosowe w pudrze (mi wyszło 30 sztuk) (Przepis pochodzi z bloga: https://malacukierenka.pl/)
Składniki:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej (tortowej)
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 200 g wiórków kokosowych
- 200 g masła
- szczypta soli
Dodatkowo:
- cukier puder (do obtoczenia)
Sposób przygotowania:
Z wyżej podanych składników zagnieść ciasto, odrywać z niego nieduże kawałki i formować z nich kulki wielkości orzecha włoskiego (ciastka nie muszą być idealnie okrągłe).
Ciasteczka poukładać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce w niedużych odstępach (nie urosną).
Piec około 15 minut, w temperaturze 180°C (do lekkiego zarumienienia).
Wyjąć. Wystudzić. Obtoczyć w cukrze pudrze.