Kruche ciasteczka kokosowe w pudrze

Bardzo szybki przepis na ciasteczka do herbaty 😉

Kruche, maślane, mocno kokosowe kuleczki, z wierzchu obtoczone w słodkim cukrze pudrze.

Robi się je błyskawicznie, bezproblemowo i z małej ilości składników.

Cudownie pachną i są naprawdę pyszne 😉

Przepis na kruche ciasteczka kokosowe w pudrze (mi wyszło 30 sztuk) (Przepis pochodzi z bloga: https://malacukierenka.pl/)

Składniki:

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej (tortowej)
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 200 g masła
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • cukier puder (do obtoczenia)

Sposób przygotowania:

Z wyżej podanych składników zagnieść ciasto, odrywać z niego nieduże kawałki i formować z nich kulki wielkości orzecha włoskiego (ciastka nie muszą być idealnie okrągłe).

Ciasteczka poukładać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce w niedużych odstępach (nie urosną).

Piec około 15 minut, w temperaturze 180°C (do lekkiego zarumienienia).

Wyjąć. Wystudzić. Obtoczyć w cukrze pudrze.

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasteczka, Przepisy, Przepisy. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *