Kolejny po drożdżowym zawijańcu z konfiturą oraz cieście drożdżowym z brzoskwiniami i białą czekoladą pomysł na ciasto drożdżowe z wykorzystaniem przepisu na takie idealnie puchate, mięciutkie, wspaniale wyrastające, aromatyczne i bardzo, bardzo łatwe.
Tym razem dodałam do ciasta kawałki gorzkiej czekolady, a wierzch oprószyłam chrupiącą kokosową kruszonką.
Polecam 😉
Przepis na kokosowo-czekoladowe ciasto drożdżowe (tortownica o średnicy 26 cm) (Przepis na ciasto drożdżowe pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty)
Składniki:
Ciasto:
- 540 g mąki pszennej (tortowej)
- 10 g drożdży suchych (lub 20 g świeżych; z nich najpierw należy wykonać rozczyn)
- 250 ml mleka
- 75 g masła (roztopionego i wystudzonego)
- 80 g cukru
- 2 duże jajka
- 3/4 łyżeczki soli
Kruszonka:
- 0,5 szklanki mąki pszennej (tortowej)
- 0,5 szklanki wiórków kokosowych
- 3/4 szklanki cukru
- 100 g masła
Dodatkowo:
- 100 g posiekanej gorzkiej czekolady
- 1 jajko wymieszane z 1 łyżką mleka (do posmarowania)
Sposób przygotowania:
Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami, następnie dodać resztę składników (na sam koniec dodać posiekaną czekoladę) i wyrabiać ciasto do momentu, aż stanie się miękkie oraz elastyczne – uformować je w kulę, włożyć do oprószonej mąką miski i odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na 1,5 h.
Po upływie wskazanego czasu ciasto umieścić w tortownicy i odstawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu posmarować z wierzchu jajkiem wymieszanym z mlekiem i oprószyć kruszonką (połączyć składniki).
Piec około 35-40 minut (lub chwilę dłużej), w temperaturze 175°C.
Wyjąć. Wystudzić.