Kokosowo-czekoladowe ciasto drożdżowe

Kolejny po drożdżowym zawijańcu z konfiturą oraz cieście drożdżowym z brzoskwiniami i białą czekoladą pomysł na ciasto drożdżowe z wykorzystaniem przepisu na takie idealnie puchate, mięciutkie, wspaniale wyrastające, aromatyczne i bardzo, bardzo łatwe.

Tym razem dodałam do ciasta kawałki gorzkiej czekolady, a wierzch oprószyłam chrupiącą kokosową kruszonką.

Polecam 😉

Przepis na kokosowo-czekoladowe ciasto drożdżowe (tortownica o średnicy 26 cm) (Przepis na ciasto drożdżowe pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty)

Składniki:

Ciasto:

  • 540 g mąki pszennej (tortowej)
  • 10 g drożdży suchych (lub 20 g świeżych; z nich najpierw należy wykonać rozczyn)
  • 250 ml mleka
  • 75 g masła (roztopionego i wystudzonego)
  • 80 g cukru
  • 2 duże jajka
  • 3/4 łyżeczki soli

Kruszonka:

  • 0,5 szklanki mąki pszennej (tortowej)
  • 0,5 szklanki wiórków kokosowych
  • 3/4 szklanki cukru
  • 100 g masła

Dodatkowo:

  • 100 g posiekanej gorzkiej czekolady
  • 1 jajko wymieszane z 1 łyżką mleka (do posmarowania)

Sposób przygotowania:

Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami, następnie dodać resztę składników (na sam koniec dodać posiekaną czekoladę) i wyrabiać ciasto do momentu, aż stanie się miękkie oraz elastyczne – uformować je w kulę, włożyć do oprószonej mąką miski i odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na 1,5 h.

Po upływie wskazanego czasu ciasto umieścić w tortownicy i odstawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.

Po wyrośnięciu posmarować z wierzchu jajkiem wymieszanym z mlekiem i oprószyć kruszonką (połączyć składniki).

Piec około 35-40 minut (lub chwilę dłużej), w temperaturze 175°C.

Wyjąć. Wystudzić.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Drożdżowe. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *