Drożdżowy zawijaniec z nadzieniem śliwkowo-malinowym i kruszonką

Znalazłam przepis na najlepsze ciasto drożdżowe, jakie do tej pory upiekłam: idealnie gładkie i elastyczne przed upieczeniem, a puchate, mięciutkie, wyrośnięte, aromatyczne po upieczeniu!

Cudownie smakuje – dosłownie rozpływa się w ustach.

Z poniższego przepisu wychodzą 2 zawijańce – ja tym razem dałam do środka powidła śliwkowe wymieszane z konfiturą malinową, a z wierzchu słodką, chrupiącą kruszonkę, ale tych kombinacji z dodatkami, smakami, kształtami, itd. będzie znacznie więcej, bo ciasto naprawdę jest genialne 😉

Przepis na drożdżowy zawijaniec z nadzieniem śliwkowo-malinowym i kruszonką (2 keksówki o wymiarach 30×11 cm) (Przepis na ciasto drożdżowe pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty)

Składniki:

Ciasto:

  • 540 g mąki pszennej (tortowej)
  • 10 g drożdży suchych (lub 20 g świeżych; z nich najpierw należy wykonać rozczyn)
  • 250 ml mleka
  • 75 g masła (roztopionego i wystudzonego)
  • 80 g cukru
  • 2 duże jajka
  • 3/4 łyżeczki soli

Kruszonka:

  • 1 szklanka mąki pszennej (tortowej)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 100 g masła

Dodatkowo:

  • 1 słoik powideł śliwkowych 
  • 1 słoik konfitury malinowej
  • 1 jajko wymieszane z 1 łyżką mleka (do posmarowania)

Sposób przygotowania:

Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami, następnie dodać resztę składników i wyrabiać ciasto do momentu, aż stanie się miękkie oraz elastyczne – uformować je w kulę, włożyć do oprószonej mąką miski i odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na 1,5 h.

Po upływie wskazanego czasu ciasto podzielić na 2 części, a każdą z nich rozwałkować na prostokąt o długości 30 x 22 cm (trzeba je delikatnie podsypać mąką), posmarować powidłami śliwkowymi wymieszanymi z konfiturą malinową, zostawiając 2 cm suchego brzegu i zwinąć ściśle wzdłuż dłuższego boku do otrzymania rolady.

Tak przygotowane ciasto umieścić w posmarowanej masłem i oprószonej mąką keksówce, przykryć ręcznikiem i odstawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.

Po wyrośnięciu posmarować z wierzchu jajkiem wymieszanym z mlekiem i oprószyć kruszonką (połączyć składniki).

Piec około 35 minut (lub chwilę dłużej), w temperaturze 175°C.

Wyjąć. Wystudzić.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Drożdżowe, Przepisy, Przepisy. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *