Puszyste maślane bułeczki z czosnkiem i ziołami

Bardzo smaczne ziołowo-czosnkowe bułeczki, które robi się błyskawicznie, a one same długo zachowują świeżość.

Mięciutkie. Puchate. Aromatyczne.

Doskonałe na ciepło oraz na zimno.

Przepis na puszyste maślane bułeczki z czosnkiem i ziołami (8 sztuk) (Przepis pochodzi z bloga:http://blogzapetytem.pl/ )

Składniki:

Ciasto:

  • 400 g mąki pszennej (tortowej)
  • 4 g suchych drożdży
  • 30 g przestudzonego, roztopionego masła
  • 280 ml letniego mleka
  • 3 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli 

Dodatkowo:

  • 50 g miękkiego masła
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka posiekanej pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • szczypta soli
  • 1 jajko + 1 łyżka mleka (do posmarowania)

Sposób przygotowania:

Ze wszystkich składników zagnieść gładkie, elastyczne ciasto i odstawić na 1 h do wyrośnięcia.

Gdy ciasto wyrośnie, podzielić je na 8 części, uformować podłużne bułeczki, ponacinać nożem, w nacięciach umieścić nadzienie (masło+przeciśnięty przez praskę czosnek+pietruszka+koperek+sól), z wierzchu posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem – odstawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.

Piec około 15 minut, w temperaturze 180 °C.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Przepisy, Przepisy, Wytrawne. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *