Niesamowicie delikatna, mięciutka i elegancka rolada w typowo letnim klimacie, czyli jasny biszkopt nasączony owocową wódką z aksamitnym kremem śmietankowym, konfiturą oraz świeżymi malinami, z wierzchu oblana błyszczącą różową polewą z białej czekolady 😉
Przepis na roladę śmietankowo-malinową (blacha o wymiarach 43x28cm) (Przepis na ciasto pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty)
Składniki:
Biszkopt:
- 115 g mąki pszennej (tortowej)
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 100 g cukru
- 4 duże jajka (białka i żółtka osobno)
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Masa śmietanowa:
- 200 ml śmietany 36%
- 250 g serka mascarpone
- 1 kopiasta łyżka cukru pudru
Polewa z białej czekolady:
- 100 g białej czekolady
- 40 ml śmietany 30%
- szczypta różowego barwnika
Dodatkowo:
- malinowa wódka (do nasączenia)
- 4-5 łyżek konfitury z malin
- 250 g świeżych malin
Sposób przygotowania:
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, po czym powoli, łyżka po łyżce, cały czas miksując, wsypać cukier. Następnie dodać żółtka – połączyć. Na sam koniec delikatnie, ręcznie, przy pomocy szpatułki, wmieszać obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia.
Gotowe ciasto rozprowadzić równomiernie po dużej blaszce o niskich brzegach wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.
Przygotować lniany ręcznik kuchenny i oprószyć go cukrem pudrem.
Piec około 12 minut, w temperaturze 170 °C (wstawić do nagrzanego piekarnika).
Ciasto wyjąć z piekarnika, obrócić do góry dnem, przełożyć na lniany ręcznik, usunąć papier i zwinąć roladę wzdłuż dłuższego boku (razem z ręcznikiem) – odstawić do wystudzenia.
Wykonanie:
Wystudzoną roladę odwinąć, usunąć ręcznik, delikatnie nasączyć malinową wódką, posmarować malinową konfiturą, na niej rozsmarować masę śmietanową (zmiksować wszystkie składniki), poukładać maliny i zwinąć w taki sam sposób jak była zwinięta wraz z ręcznikiem, z wierzchu oblać polewą (zagotować śmietankę, zestawić z palnika, wrzucić połamaną na kostki czekoladę, chwilę odczekać i wymieszać na gładki sos, po czym wmieszać szczyptę różowego barwnika) i ozdobić świeżymi malinami – schłodzić przez co najmniej 3-4h.
Przechowywać w lodówce.