Rolada śmietankowo-malinowa

Niesamowicie delikatna, mięciutka i elegancka rolada w typowo letnim klimacie, czyli jasny biszkopt nasączony owocową wódką z aksamitnym kremem śmietankowym, konfiturą oraz świeżymi malinami, z wierzchu oblana błyszczącą różową polewą z białej czekolady 😉

Przepis na roladę śmietankowo-malinową (blacha o wymiarach 43x28cm) (Przepis na ciasto pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty)

Składniki:

Biszkopt:

  • 115 g mąki pszennej (tortowej)
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 100 g cukru
  • 4 duże jajka (białka i żółtka osobno)
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Masa śmietanowa:

  • 200 ml śmietany 36%
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 kopiasta łyżka cukru pudru

Polewa z białej czekolady:

  • 100 g białej czekolady
  • 40 ml śmietany 30%
  • szczypta różowego barwnika

Dodatkowo:

  • malinowa wódka (do nasączenia)
  • 4-5 łyżek konfitury z malin
  • 250 g świeżych malin 

Sposób przygotowania:

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, po czym powoli, łyżka po łyżce, cały czas miksując, wsypać cukier. Następnie dodać żółtka – połączyć. Na sam koniec delikatnie, ręcznie, przy pomocy szpatułki, wmieszać obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia.

Gotowe ciasto rozprowadzić równomiernie po dużej blaszce o niskich brzegach wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.

Przygotować lniany ręcznik kuchenny i oprószyć go cukrem pudrem.

Piec około 12 minut, w temperaturze 170 °C (wstawić do nagrzanego piekarnika).

Ciasto wyjąć z piekarnika, obrócić do góry dnem, przełożyć na lniany ręcznik, usunąć papier i zwinąć roladę wzdłuż dłuższego boku (razem z ręcznikiem) – odstawić do wystudzenia.

Wykonanie:

Wystudzoną roladę odwinąć, usunąć ręcznik, delikatnie nasączyć malinową wódką, posmarować malinową konfiturą, na niej rozsmarować masę śmietanową (zmiksować wszystkie składniki), poukładać maliny i zwinąć w taki sam sposób jak była zwinięta wraz z ręcznikiem, z wierzchu oblać polewą (zagotować śmietankę, zestawić z palnika, wrzucić połamaną na kostki czekoladę, chwilę odczekać i wymieszać na gładki sos, po czym wmieszać szczyptę różowego barwnika) i ozdobić świeżymi malinami – schłodzić przez co najmniej 3-4h.

Przechowywać w lodówce.

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Owocowe, Przepisy, Przepisy, Rolady. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *