To jedno z tych szybkich i prostych ciast, gdy nagle najdzie ochota na coś słodkiego, najlepiej z dodatkiem sezonowych owoców – mięciutka, maślana babka z dużą ilością jagód i gęstą, słodką polewą z białej czekolady 😉
Przepis na babkę z jagodami i białą czekoladą (piekłam w keksówce o wymiarach 29 x 10 cm; można też w formie z kominem o średnicy 22cm) (Przepis pochodzi z bloga: https://malacukierenka.pl/)
Składniki:
Ciasto:
- 350 g mąki pszennej (tortowej)
- 250 g miękkiego masła
- 200 g cukru
- 4 średnie jajka
- 160 ml śmietany 12%
- 200 g jagód
- 3/4 łyżeczki aromatu waniliowego
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- jagody (do ozdoby)
- 100 g białej czekolady + 40 ml śmietany 30%
Sposób przygotowania:
Masło zmiksować z cukrem oraz aromatem waniliowym na puch, po czym, cały czas miksując, wbijać po jednym jajku.
Do masy maślanej dodać śmietanę – połączyć.
Następnie wmieszać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
Na sam koniec delikatnie wmieszać jagody.
Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki.
Piec około 1 h, w temperaturze 180°C (wstawić do nagrzanego piekarnika).
Wyciągnąć z piekarnika. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Wyjąć z formy.
Z wierzchu oblać polewą z białej czekolady (podgrzać śmietanę, zestawić z palnika, wrzucić połamaną na kostki czekoladę, chwilę odczekać i wymieszać na gładki sos) i ozdobić jagodami.