Babka z jagodami i białą czekoladą

To jedno z tych szybkich i prostych ciast, gdy nagle najdzie ochota na coś słodkiego, najlepiej z dodatkiem sezonowych owoców – mięciutka, maślana babka z dużą ilością jagód i gęstą, słodką polewą z białej czekolady 😉

Przepis na babkę z jagodami i białą czekoladą (piekłam w keksówce o wymiarach 29 x 10 cm; można też w formie z kominem o średnicy 22cm) (Przepis pochodzi z bloga: https://malacukierenka.pl/)

Składniki:

Ciasto:

  • 350 g mąki pszennej (tortowej)
  • 250 g miękkiego masła
  • 200 g cukru
  • 4 średnie jajka
  • 160 ml śmietany 12%
  • 200 g jagód
  • 3/4 łyżeczki aromatu waniliowego
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • jagody (do ozdoby)
  • 100 g białej czekolady + 40 ml śmietany 30%

Sposób przygotowania:

Masło zmiksować z cukrem oraz aromatem waniliowym na puch, po czym, cały czas miksując, wbijać po jednym jajku.

Do masy maślanej dodać śmietanę – połączyć.

Następnie wmieszać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.

Na sam koniec delikatnie wmieszać jagody.

Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki.

Piec około 1 h, w temperaturze 180°C (wstawić do nagrzanego piekarnika).

Wyciągnąć z piekarnika. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Wyjąć z formy.

Z wierzchu oblać polewą z białej czekolady (podgrzać śmietanę, zestawić z palnika, wrzucić połamaną na kostki czekoladę, chwilę odczekać i wymieszać na gładki sos) i ozdobić jagodami.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Babki, Owocowe, Przepisy, Przepisy. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *