Kiedyś już upiekłam duże kruche rurki, ale z minimalnie innego przepisu – tam było więcej masła oraz śmietany, ale to właśnie ten z mniejszą ilością jest znacznie lepszy: ciasto zyskuje na elastyczności, więc łatwiej się z nim pracuje.
Tamte rurki były nadziane kremem karpatkowym i obsypane grubym cukrem, z kolei te nadziałam konfiturą wiśniową oraz bitą śmietaną, a z wierzchu obtoczyłam w drobnym cukrze i dodatkowo zanurzyłam w mlecznej czekoladzie.
Jest słodko, chrupiąco, delikatnie i po prostu pysznie 😉
Przepis na kruche rurki z bitą śmietaną i czekoladą (18 sztuk – foremka o długości 12 cm) (Przepis na ciasto pochodzi z Moich Wypieków)
Składniki:
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej (tortowej)
- 250 g masła
- 250 g kwaśnej śmietany 18%
- szczypta soli
Krem śmietanowy:
- 500 g serka mascarpone
- 500 ml śmietany 30%
- 3 płaskie łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
Dodatkowo:
- 2 jajka
- drobny cukier
- 200 g mlecznej czekolady + 6 łyżek mleka
- konfitura wiśniowa
Sposób przygotowania:
Z podanych składników zagnieść ciasto, uformować je w kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 2h.
Po upływie wskazanego czasu ciasto rozwałkować na grubość 2mm, pociąć na pasy o szerokości 1,5cm i nawinąć na foremki do rurek, rozpoczynając od tej węższej części.
Wierzch rurek posmarować jajkiem i naokoło obtoczyć w drobnym cukrze.
Piec około 10-15 minut, w temperaturze 200°C (muszą się lekko zarumienić).
Po wyjęciu z piekarnika, przy użyciu ściereczki, delikatnie kręcąc foremkami, wyciągnąć je z rurek.
Wystudzone rurki zanurzyć w roztopionej w kąpieli wodnej czekoladzie – odłożyć na kratkę do momentu aż zaschnie.
Następnie w każdej rurce umieścić 1 łyżeczkę konfitury, a potem przy użyciu worka cukierniczego nadziać kremem (zmiksować składniki do gęstości).
Przechowywać w lodówce.