Kruche rurki z bitą śmietaną i czekoladą

Kiedyś już upiekłam duże kruche rurki, ale z minimalnie innego przepisu – tam było więcej masła oraz śmietany, ale to właśnie ten z mniejszą ilością jest znacznie lepszy: ciasto zyskuje na elastyczności, więc łatwiej się z nim pracuje.

Tamte rurki były nadziane kremem karpatkowym i obsypane grubym cukrem, z kolei te nadziałam konfiturą wiśniową oraz bitą śmietaną, a z wierzchu obtoczyłam w drobnym cukrze i dodatkowo zanurzyłam w mlecznej czekoladzie.

Jest słodko, chrupiąco, delikatnie i po prostu pysznie 😉

Przepis na kruche rurki z bitą śmietaną i czekoladą (18 sztuk – foremka o długości 12 cm) (Przepis na ciasto pochodzi z Moich Wypieków)

Składniki:

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej (tortowej)
  • 250 g masła
  • 250 g kwaśnej śmietany 18%
  • szczypta soli

Krem śmietanowy:

  • 500 g serka mascarpone
  • 500 ml śmietany 30%
  • 3 płaskie łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego

Dodatkowo:

  • 2 jajka
  • drobny cukier
  • 200 g mlecznej czekolady + 6 łyżek mleka
  • konfitura wiśniowa

Sposób przygotowania:

Z podanych składników zagnieść ciasto, uformować je w kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 2h.

Po upływie wskazanego czasu ciasto rozwałkować na grubość 2mm, pociąć na pasy o szerokości 1,5cm i nawinąć na foremki do rurek, rozpoczynając od tej węższej części.

Wierzch rurek posmarować jajkiem i naokoło obtoczyć w drobnym cukrze.

Piec około 10-15 minut, w temperaturze 200°C (muszą się lekko zarumienić).

Po wyjęciu z piekarnika, przy użyciu ściereczki, delikatnie kręcąc foremkami, wyciągnąć je z rurek.

Wystudzone rurki zanurzyć w roztopionej w kąpieli wodnej czekoladzie – odłożyć na kratkę do momentu aż zaschnie.

Następnie w każdej rurce umieścić 1 łyżeczkę konfitury, a potem przy użyciu worka cukierniczego nadziać kremem (zmiksować składniki do gęstości).

Przechowywać w lodówce.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Przepisy, Przepisy, Rurki. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *