Kruche różane ciasteczka z marmoladą i lukrem

Nie znoszę różowego koloru, ale czasem w wypiekach jestem skłonna mu tę różowość wybaczyć; na przykład gdy na scenę wkraczają maliny lub jeszcze lepiej… róża.

I te ciasteczka są właśnie różane: kruchuteńkie, maślane, chrupiące, niesamowicie aromatyczne, przełożone różaną marmoladą, oblane różanym lukrem i oprószone cukrem z dodatkiem zmielonych płatków róży.

Są naprawdę przepyszne 😉

Przepis na kruche różane ciasteczka z marmoladą i lukrem (mi wyszło 40 już złożonych sztuk) (Przepis pochodzi z bloga: https://cukierenkaklementynki.blogspot.com/)

Składniki:

Ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej (tortowej)
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 250 g zimnego masła
  • 3 żółtka
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 1 słoik marmolady różanej
  • 1 szklanka cukru pudru + 4 łyżki wody różanej + szczypta różowego barwnika w proszku
  • cukier różany

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki wrzucić do miski i zagnieść z nich ciasto, które należy uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1h.

Po upłynięciu wskazanego czasu ciasto rozwałkować, delikatnie podsypując mąką, i powycinać okrągłe ciasteczka.

Ciasteczka poukładać na blaszce wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec koło 10 minut, w temperaturze 200 °C.

Wyjąć. Wystudzić. Przełożyć różaną marmoladą. Z wierzchu oblać lukrem (rozetrzeć składniki na gładko) i oprószyć różanym cukrem.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasteczka, Przepisy, Przepisy. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *