Nie znoszę różowego koloru, ale czasem w wypiekach jestem skłonna mu tę różowość wybaczyć; na przykład gdy na scenę wkraczają maliny lub jeszcze lepiej… róża.
I te ciasteczka są właśnie różane: kruchuteńkie, maślane, chrupiące, niesamowicie aromatyczne, przełożone różaną marmoladą, oblane różanym lukrem i oprószone cukrem z dodatkiem zmielonych płatków róży.
Są naprawdę przepyszne 😉
Przepis na kruche różane ciasteczka z marmoladą i lukrem (mi wyszło 40 już złożonych sztuk) (Przepis pochodzi z bloga: https://cukierenkaklementynki.blogspot.com/)
Składniki:
Ciasto:
- 2,5 szklanki mąki pszennej (tortowej)
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 250 g zimnego masła
- 3 żółtka
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 1 słoik marmolady różanej
- 1 szklanka cukru pudru + 4 łyżki wody różanej + szczypta różowego barwnika w proszku
- cukier różany
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki wrzucić do miski i zagnieść z nich ciasto, które należy uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1h.
Po upłynięciu wskazanego czasu ciasto rozwałkować, delikatnie podsypując mąką, i powycinać okrągłe ciasteczka.
Ciasteczka poukładać na blaszce wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec koło 10 minut, w temperaturze 200 °C.
Wyjąć. Wystudzić. Przełożyć różaną marmoladą. Z wierzchu oblać lukrem (rozetrzeć składniki na gładko) i oprószyć różanym cukrem.