Sernik dyniowy z orzechami, powidłami i kruszonką

Jesień. Najcudowniej smutna złocisto-szeleszczącym smutkiem pora roku.

Jak jesień to dynia…

A jak dynia, to sernik zabarwiony gęstym, jaskrawopomarańczowym puree: niby ciężki, a jednak aksamitny, na maślanym spodzie, z dodatkiem chrupiących orzechów, posmarowany kwaskowatymi powidłami śliwkowymi, obsypany słodką kruszonką – no przepyszny…

Bardzo polecam.

 

Przepis na sernik dyniowy z orzechami, powidłami i kruszonką (tortownica o średnicy 24 cm) (Przepis na spód pochodzi z bloga: https://smacznapyza.blogspot.com/, a na masę serową z: https://mieszamwgarnku.pl/ )

Składniki:

Spód:

  • 90 g mąki pszennej (pełnoziarnistej)
  • 30 g mąki pszennej (tortowej)
  • 6 g cukru pudru
  • 75 g masła
  • 1,5 żółtka
  • 4,5 g proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Dyniowa masa serowa:

  • 1 kg twarogu półtłustego (trzykrotnie zmielonego)
  • 300 g puree z dyni (można upiec w piekarniku lub udusić z niewielką ilością wody i zblendować na gładko)
  • 170 g brązowego cukru
  • 6 jajek
  • 1 budyń waniliowy (proszek)
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżka kaszy manny
  • 3 garści posiekanych orzechów (włoskie, laskowe, nerkowce, migdały, brazylijskie)

Kruszonka:

  • 1 szklanka mąki pszennej (tortowej)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 100 g masła

Dodatkowo:

  • 1 słoiczek powideł śliwkowych

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki na spód zagnieść – powstanie coś w rodzaju kruszonki, którą należy wylepić wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia formę. Następnie ponakłuwać widelcem.

Podpiec około 15 minut, w temperaturze 180°C (wstawiać do nagrzanego piekarnika)

Na podpieczony spód wyłożyć dyniową masę serową (wystarczy zmiksować składniki do połączenia, a na sam koniec wmieszać posiekane orzechy).

Piec około 30 minut, w temperaturze 180°C (wstawiać do nagrzanego piekarnika), po tym czasie z wierzchu posmarować powidłami i obsypać kruszonką (zagnieść produkty) i piec jeszcze kolejne 30 minut.

Wystudzić w otwartym piekarniku.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Przepisy, Przepisy, Serniki. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *