Jesień. Najcudowniej smutna złocisto-szeleszczącym smutkiem pora roku.
Jak jesień to dynia…
A jak dynia, to sernik zabarwiony gęstym, jaskrawopomarańczowym puree: niby ciężki, a jednak aksamitny, na maślanym spodzie, z dodatkiem chrupiących orzechów, posmarowany kwaskowatymi powidłami śliwkowymi, obsypany słodką kruszonką – no przepyszny…
Bardzo polecam.
Przepis na sernik dyniowy z orzechami, powidłami i kruszonką (tortownica o średnicy 24 cm) (Przepis na spód pochodzi z bloga: https://smacznapyza.blogspot.com/, a na masę serową z: https://mieszamwgarnku.pl/ )
Składniki:
Spód:
- 90 g mąki pszennej (pełnoziarnistej)
- 30 g mąki pszennej (tortowej)
- 6 g cukru pudru
- 75 g masła
- 1,5 żółtka
- 4,5 g proszku do pieczenia
- szczypta soli
Dyniowa masa serowa:
- 1 kg twarogu półtłustego (trzykrotnie zmielonego)
- 300 g puree z dyni (można upiec w piekarniku lub udusić z niewielką ilością wody i zblendować na gładko)
- 170 g brązowego cukru
- 6 jajek
- 1 budyń waniliowy (proszek)
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 łyżka kaszy manny
- 3 garści posiekanych orzechów (włoskie, laskowe, nerkowce, migdały, brazylijskie)
Kruszonka:
- 1 szklanka mąki pszennej (tortowej)
- 3/4 szklanki cukru
- 100 g masła
Dodatkowo:
- 1 słoiczek powideł śliwkowych
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki na spód zagnieść – powstanie coś w rodzaju kruszonki, którą należy wylepić wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia formę. Następnie ponakłuwać widelcem.
Podpiec około 15 minut, w temperaturze 180°C (wstawiać do nagrzanego piekarnika)
Na podpieczony spód wyłożyć dyniową masę serową (wystarczy zmiksować składniki do połączenia, a na sam koniec wmieszać posiekane orzechy).
Piec około 30 minut, w temperaturze 180°C (wstawiać do nagrzanego piekarnika), po tym czasie z wierzchu posmarować powidłami i obsypać kruszonką (zagnieść produkty) i piec jeszcze kolejne 30 minut.
Wystudzić w otwartym piekarniku.