Dzisiaj nieco świąteczny przepis, ponieważ postanowiłam upiec piernik, jednak nie taki typowy bez niczego, ewentualnie przełożony powidłami śliwkowymi czy marcepanem, ale z soczystą konfiturą wiśniową zagęszczoną galaretką, dużą ilością kremu waniliowego oraz błyszczącą polewą z mlecznej czekolady.
Piernik upiekłam w tortownicy, dzięki czemu zyskał bardziej elegancki wygląd.
To naprawdę spory kawałek smacznego ciasta, bo nie dość, że wyrasta wysoki, to jeszcze ma 2 masy.
Piernik jest mięciutki, aromatyczny (cudownie maślano-miodowo-korzenny!), delikatnie kleisty (ale w ten przyjemny sposób), no i dzięki obfitemu wnętrzu orzeźwiająco-kremowy 😉
Przepis na piernik z wiśniową konfiturą z galaretką i kremem waniliowym (tortownica o średnicy 27 cm) (Przepis na piernik pochodzi z Moich Wypieków)
Składniki:
Ciasto:
- 2,5 szklanki mąki pszennej (tortowej)
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka płynnego miodu
- 120 g roztopionego i przestudzonego masła
- 2 jajka
- 1 szklanka kefiru lub maślanki
- 1/4 szklanki gorzkiego kakao
- 2 pełne łyżki przyprawy do piernika
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
Krem waniliowy:
- 500 g serka mascarpone
- 200 ml śmietany 30%
- 2 płaskie łyżki cukru pudru
- Ziarenka z 1 laski wanilii
Konfitura z galaretką:
- 2 słoiki konfitury wiśniowej (każdy po 280 g)
- 1 galaretka wiśniowa (proszek; użyłam tej z agarem)
Polewa:
- 150 g mlecznej czekolady
- 60 ml śmietany 30%
Sposób przygotowania:
Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę, potem, cały czas miksując, wlać miód i przestudzone masło. Następnie, na zmianę, wlewać kefir i wsypywać wymieszane i przesiane suche składniki (mąkę, kakao, przyprawę do piernika, sodę oczyszczoną, szczyptę soli) – miksować do momentu aż ciasto stanie się gładkie.
Gotowe ciasto przelać do formy wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec około 40 minut, w temperaturze 170°C.
Wyjąć. Wystudzić. Przekroić na pół.
Konfiturę wiśniową wrzucić do garnuszka, podgrzać, do gorącej wsypać galaretkę i mieszać do rozpuszczenia – odstawić do momentu aż zacznie tężeć.
Na pierwszy blat wyłożyć tężejącą konfiturę, równomiernie rozsmarować krem waniliowy (wszystkie składniki zmiksować), przycisnąć drugim blatem, z wierzchu oblać polewą czekoladową (podgrzać śmietanę, zestawić z palnika, wrzucić połamaną na kostki czekoladę, chwilę odczekać i wymieszać na gładki sos) – schłodzić.
Przechowywać w lodówce.