Piernik z wiśniową konfiturą z galaretką i kremem waniliowym

Dzisiaj nieco świąteczny przepis, ponieważ postanowiłam upiec piernik, jednak nie taki typowy  bez niczego, ewentualnie przełożony powidłami śliwkowymi czy marcepanem, ale z soczystą konfiturą wiśniową zagęszczoną galaretką, dużą ilością kremu waniliowego oraz błyszczącą polewą z mlecznej czekolady.

Piernik upiekłam w tortownicy, dzięki czemu zyskał bardziej elegancki wygląd.

To naprawdę spory kawałek smacznego ciasta, bo nie dość, że wyrasta wysoki, to jeszcze ma 2 masy.

Piernik jest mięciutki, aromatyczny (cudownie maślano-miodowo-korzenny!), delikatnie kleisty (ale w ten przyjemny sposób), no i dzięki obfitemu wnętrzu orzeźwiająco-kremowy 😉

Przepis na piernik z wiśniową konfiturą z galaretką i kremem waniliowym (tortownica o średnicy 27 cm) (Przepis na piernik pochodzi z Moich Wypieków)

Składniki:

Ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej (tortowej)
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka płynnego miodu
  • 120 g roztopionego i przestudzonego masła
  • 2 jajka
  • 1 szklanka kefiru lub maślanki
  • 1/4 szklanki gorzkiego kakao
  • 2 pełne łyżki przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli

Krem waniliowy:

  • 500 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietany 30%
  • 2 płaskie łyżki cukru pudru
  • Ziarenka z 1 laski wanilii

Konfitura z galaretką:

  • 2 słoiki konfitury wiśniowej (każdy po 280 g)
  • 1 galaretka wiśniowa (proszek; użyłam tej z agarem)

Polewa:

  • 150 g mlecznej czekolady
  • 60 ml śmietany 30%

Sposób przygotowania:

Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę, potem, cały czas miksując, wlać miód i przestudzone masło. Następnie, na zmianę, wlewać kefir i wsypywać wymieszane i przesiane suche składniki (mąkę, kakao, przyprawę do piernika, sodę oczyszczoną, szczyptę soli) – miksować do momentu aż ciasto stanie się gładkie.

Gotowe ciasto przelać do formy wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec około 40 minut, w temperaturze 170°C.

Wyjąć. Wystudzić. Przekroić na pół.

Konfiturę wiśniową wrzucić do garnuszka, podgrzać, do gorącej wsypać galaretkę i mieszać do rozpuszczenia – odstawić do momentu aż zacznie tężeć.

Na pierwszy blat wyłożyć tężejącą konfiturę, równomiernie rozsmarować krem waniliowy (wszystkie składniki zmiksować), przycisnąć drugim blatem, z wierzchu oblać polewą czekoladową (podgrzać śmietanę, zestawić z palnika, wrzucić połamaną na kostki czekoladę, chwilę odczekać i wymieszać na gładki sos) – schłodzić.

Przechowywać w lodówce.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Pierniki, pierniczki, Przepisy, Przepisy. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *