Strudel z jabłkami

Jesienna pora nieodmiennie kojarzy się z jabłkami, dlatego też dzisiaj prezentuję przepis na bardzo lubianego w Austrii oraz Niemczech strudla, czyli supercieniutkie ciasto (trzeba je tak mocno rozciągnąć, by dosłownie dało się przez nie czytać, a jest to możliwe, ponieważ należy do tych naprawdę elastycznych) z ogromną ilością jabłkowego nadzienia.

Dzięki temu, że ciasto jest tak cienkie, to po upieczeniu wychodzi cudownie delikatne oraz chrupiące.

Strudla najczęściej serwuje się jeszcze na ciepło (na zimno też jest przepyszny, ale przecież nic nie stoi na przeszkodzie, by przed podaniem ponownie go podgrzać), w postaci dość grubych plastrów, oprószonych cukrem pudrem, ale w wersji na bogato można również pokusić się o sos waniliowy, lody i bitą śmietanę 😉

Przepis na strudla z jabłkami (1 duża sztuka) (Przepis pochodzi z bloga: https://wszystkiegoslodkiego.pl/; pominęłam 50 g rodzynków i 50 g suszonej żurawiny, które można dodać do nadzienia )

Składniki:

Ciasto:

  • 200 g mąki pszennej (tortowej)
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 30 g cukru
  • 50 ml oleju słonecznikowego
  • 100 ml ciepłej wody (około  40°C)
  • szczypta soli

Nadzienie jabłkowe:

  • 5 dużych jabłek
  • 7 bardzo drobno pokruszonych biszkoptów
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • sok wyciśnięty z 0,5 cytryny

Dodatkowo:

  • 50 g roztopionego masła
  • cukier puder (do oprószenia)

Sposób przygotowania:

Ciepłą wodę, olej, sól i cukier wymieszać do rozpuszczenia cukru, potem wsypać obie mąki i zagnieść gładkie ciasto – umieścić je w misce wysmarowanej olejem, przykryć folią spożywczą i odstawić na 1 h w temperaturze pokojowej, by odpoczęło.

W tym czasie przygotować nadzienie jabłkowe: jabłka umyć, obrać, wydrążyć, pokroić na ćwiartki, a potem w cieniuteńkie plasterki. Dodać sok z cytryny, cukier i cynamon (można również rodzynki oraz suszoną żurawinę) i praktycznie wszystkie pokruszone biszkopty (trzeba trochę zostawić do posypania ciasta) – wymieszać.

Gotowe ciasto przełożyć na niczym nie posypany blat i rozwałkować na cieniutki prostokąt, po czym rozciągnąć je dłońmi tak, aby było dłuższe niż blacha z piekarnika, czyli tak na około 60 cm (jest bardzo elastyczne, więc się nie przerwie). Następnie, pozostawiając 2-3 cm brzegów, posmarować je roztopionym masłem i na środku posypać resztą pokruszonych biszkoptów. Nadzienie jabłkowe wyłożyć ściśle na kształt dużego wałka, z obu stron nakryć dokładnie ciastem, zawinąć w rulon, skleić na końcach i odciąć nadmiar.

Gotowy strudel przełożyć na wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia blachę, z wierzchu posmarować masłem i piec do zrumienienia, czyli około 10-13 minut, w temperaturze 230 °C (wstawić do nagrzanego piekarnika).

Wyjąć. Odstawić na około 30 minut. Z wierzchu oprószyć cukrem pudrem. Pokroić w dość grube plastry.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Jabłeczniki, szarlotki, z jabłkami, Przepisy, Przepisy. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *