Kolejna rolada inspirowana popularnymi słodyczami, czyli „3 Bit”: już bardzo dobrze znany, bo często pieczony przeze mnie kakaowy biszkopt (jest naprawdę idealnie mięciutki i nie łamie się w trakcie zwijania) nasączony likierem orzechowym, soczysta konfitura z całymi wiśniami, mleczny krem z dużymi kawałkami chrupiących herbatników, słodka masa krówkowa, błyszcząca polewa i dużo pokruszonych batonów 😉
Przepis na roladę „3 Bit” (blacha o wymiarach 43x28cm) (Przepis na ciasto pochodzi z bloga: http://gotujebolubie.pl/)
Składniki:
Biszkopt:
- 83 g mąki pszennej (tortowej)
- 15 g gorzkiego kakao
- 105 g cukru
- 5 średnich jajek (białka i żółtka osobno)
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Krem:
- 250 g serka masacarpone
- 400 ml śmietany 30%
- 2 płaskie łyżki cukru pudru
- 3 pełne łyżki mleka w proszku
- 200 g pokruszonych na duże kawałki herbatników
- 1 fix do śmietany
Polewa:
- 100 g mlecznej czekolady
- 60 ml śmietany 30%
Dodatkowo:
- likier orzechowy (do nasączenia)
- 5 łyżek konfitury wiśniowej
- 5 łyżek masy krówkowej
- 3 batony „3 Bit” (do ozdoby)
Sposób przygotowania:
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, po czym powoli, łyżka po łyżce, cały czas miksując, wsypać cukier. Następnie dodać żółtka – połączyć. Na sam koniec delikatnie, ręcznie, przy pomocy szpatułki, wmieszać mąkę przesianą z gorzkim kakao i proszkiem do pieczenia.
Gotowe ciasto rozprowadzić równomiernie po dużej blaszce o niskich brzegach wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.
Przygotować lniany ręcznik kuchenny i oprószyć go cukrem pudrem.
Piec około 10-11 minut, w temperaturze 175 °C (wstawić do nagrzanego piekarnika).
Ciasto wyjąć z piekarnika, obrócić do góry dnem, przełożyć na lniany ręcznik, usunąć papier i zwinąć roladę wzdłuż dłuższego boku (razem z ręcznikiem) – odstawić do wystudzenia.
Wykonanie:
Wystudzoną roladę odwinąć, usunąć ręcznik, delikatnie nasączyć likierem, posmarować konfiturą, na niej rozprowadzić masę krówkową, potem krem (wszystkie składniki zmiksować, a na sam koniec wmieszać pokruszone na duże kawałki herbatniki) i zwinąć w taki sam sposób jak była zwinięta wraz z ręcznikiem, z wierzchu oblać polewą (zagotować śmietankę, zestawić z palnika, wrzucić połamaną na kostki czekoladę, chwilę odczekać i wymieszać na gładki sos) i ozdobić batonami „3 Bit”– schłodzić.
Przechowywać w lodówce.