Rolada „3 Bit”

Kolejna rolada inspirowana popularnymi słodyczami, czyli „3 Bit”: już bardzo dobrze znany, bo często pieczony przeze mnie kakaowy biszkopt (jest naprawdę idealnie mięciutki i nie łamie się w trakcie zwijania) nasączony likierem orzechowym, soczysta konfitura z całymi wiśniami, mleczny krem z dużymi kawałkami chrupiących herbatników, słodka masa krówkowa, błyszcząca polewa i dużo pokruszonych batonów 😉

Przepis na roladę „3 Bit” (blacha o wymiarach 43x28cm) (Przepis na ciasto pochodzi z bloga: http://gotujebolubie.pl/)

Składniki:

Biszkopt:

  • 83 g mąki pszennej (tortowej)
  • 15 g gorzkiego kakao
  • 105 g cukru
  • 5 średnich jajek (białka i żółtka osobno)
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Krem:

  • 250 g serka masacarpone
  • 400 ml śmietany 30%
  • 2 płaskie łyżki cukru pudru
  • 3 pełne łyżki mleka w proszku
  • 200 g pokruszonych na duże kawałki herbatników
  • 1 fix do śmietany

Polewa:

  • 100 g mlecznej czekolady
  • 60 ml śmietany 30%

Dodatkowo:

  • likier orzechowy (do nasączenia)
  • 5 łyżek konfitury wiśniowej
  • 5 łyżek masy krówkowej
  • 3 batony „3 Bit” (do ozdoby)

Sposób przygotowania:

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, po czym powoli, łyżka po łyżce, cały czas miksując, wsypać cukier. Następnie dodać żółtka – połączyć. Na sam koniec delikatnie, ręcznie, przy pomocy szpatułki, wmieszać mąkę przesianą z gorzkim kakao i proszkiem do pieczenia.

Gotowe ciasto rozprowadzić równomiernie po dużej blaszce o niskich brzegach wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.

Przygotować lniany ręcznik kuchenny i oprószyć go cukrem pudrem.

Piec około 10-11 minut, w temperaturze 175 °C (wstawić do nagrzanego piekarnika).

Ciasto wyjąć z piekarnika, obrócić do góry dnem, przełożyć na lniany ręcznik, usunąć papier i zwinąć roladę wzdłuż dłuższego boku (razem z ręcznikiem) – odstawić do wystudzenia.

Wykonanie:

Wystudzoną roladę odwinąć, usunąć ręcznik, delikatnie nasączyć likierem, posmarować  konfiturą, na niej rozprowadzić masę krówkową, potem krem (wszystkie składniki zmiksować, a na sam koniec wmieszać pokruszone na duże kawałki herbatniki) i zwinąć w taki sam sposób jak była zwinięta wraz z ręcznikiem, z wierzchu oblać polewą (zagotować śmietankę, zestawić z palnika, wrzucić połamaną na kostki czekoladę, chwilę odczekać i wymieszać na gładki sos) i ozdobić batonami „3 Bit”– schłodzić.

Przechowywać w lodówce.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Batonikowo - pralinowe wypieki, Przepisy, Przepisy, Rolady. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *