Bardzo smaczne, kruche ciasteczka w kształcie wianków z przyjemną waniliowo-maślaną nutą z dodatkiem suchego maku. Z wierzchu oblane słodką polewą z białej czekolady i obsypane świąteczną, cukrową posypką 😉
Przepis na kruche wianki z makiem i białą czekoladą (mi wyszło 30 sztuk) (Przepis na ciasto pochodzi z bloga: https://www.domowe-wypieki.pl/)
Składniki:
Ciasto:
- 300 g mąki pszennej (tortowej)
- 50 g suchego maku
- 60 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 180 g masła
- 1 średnie jajko
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- 150 g białej czekolady
- 60 ml śmietany 30%
- cukrowa posypka
Sposób przygotowania:
Składniki na ciasto zagnieść, uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 2 h.
Po upływie wskazanego czasu z ciasta uformować wałeczki o średnicy 1-2 cm, pokroić nożem na kawałki i z każdego kawałka zlepić kółko o średnicy około 6 cm.
Piec około 15 minut, w temperaturze 180°C.
Wyjąć. Wystudzić. Z wierzchu oblać polewą z białej czekolady (zagotować śmietankę, zestawić z palnika, wrzucić połamaną na kostki czekoladę, chwilę odczekać i wymieszać na gładki sos) i obsypać cukrową posypką.