Kruche wianki z makiem i białą czekoladą

Bardzo smaczne, kruche ciasteczka w kształcie wianków z przyjemną waniliowo-maślaną nutą z dodatkiem suchego maku. Z wierzchu oblane słodką polewą z białej czekolady i obsypane świąteczną, cukrową posypką 😉

Przepis na kruche wianki z makiem i białą czekoladą (mi wyszło 30 sztuk) (Przepis na ciasto pochodzi z bloga: https://www.domowe-wypieki.pl/)

Składniki:

Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej (tortowej)
  • 50 g suchego maku
  • 60 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 180 g masła
  • 1 średnie jajko
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • 150 g białej czekolady
  • 60 ml śmietany 30%
  • cukrowa posypka

Sposób przygotowania:

Składniki na ciasto zagnieść, uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 2 h.

Po upływie wskazanego czasu z ciasta uformować wałeczki o średnicy 1-2 cm, pokroić nożem na kawałki i z każdego kawałka zlepić kółko o średnicy około 6 cm.

Piec około 15 minut, w temperaturze 180°C.

Wyjąć. Wystudzić. Z wierzchu oblać polewą z białej czekolady (zagotować śmietankę, zestawić z palnika, wrzucić połamaną na kostki czekoladę, chwilę odczekać i wymieszać na gładki sos) i obsypać cukrową posypką.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasteczka, Przepisy, Przepisy. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *