Bardzo smaczna propozycja na ten weekend, tak do kubka gorącej herbaty, kawy lub kakao, czyli zdrowsza wersja pączków – zdrowsza, ponieważ nie usmażona w kotle bulgoczącego oleju, lecz upieczona w piekarniku 😉
Pączki są mięciutkie, puchate, delikatne, z dużą ilością różanej marmolady, słodką lukrową skorupką i zawijasami z gorzkiej czekolady.
Przepis na pączkowe bułeczki z różaną marmoladą, lukrem i czekoladą (mi wyszło 12 sztuk) (Przepis pochodzi z bloga: https://www.domowe-wypieki.pl/)
Składniki:
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej (tortowej)
- 12 g suchych drożdży lub 24 g świeżych (z nich należy najpierw wykonać rozczyn)
- 250 ml letniego mleka
- 100 g drobnego cukru
- 8 g cukru waniliowego
- 50 g roztopionego i wystudzonego masła
- 3 duże żółtka
- 1 małe jajko
- sok i skórka otarta z połowy cytryny lub mandarynki
- 1/4 łyżeczki soli
Dodatkowo:
- 1 jajko roztrzepane w 1 łyżce mleka
- 1 słoik różanej marmolady
- 1 szklanka cukru pudru + 2-3 łyżki gorącej wody
- 50 g roztopionej gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania:
Ze składników na ciasto wyrobić miękkie oraz elastyczne ciasto drożdżowe, uformować je w kulę, umieścić w oprószonej mąką misce i odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem na 1,5 h.
Po upływie wskazanego czasu wyrośnięte ciasto podzielić na 12 w miarę równych części. Każdą kuleczkę delikatnie rozwałkować, na środku ułożyć porządną łyżeczkę marmolady i skleić. Bułeczki poukładać w sporych odległościach na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i odstawić pod przykryciem na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
Gdy bułki się napuszą należy posmarować je z wierzchu jajkiem roztrzepanym z mlekiem.
Piec około 15-20 minut, w temperaturze 185 °C (wstawić do nagrzanego piekarnika).
Wyjąć. Wystudzić. Oblać z wierzchu lukrem, a jak wystygnie wykonać na nim zawijasy z roztopionej gorzkiej czekolady.