Pączkowe bułeczki z różaną marmoladą, lukrem i czekoladą

Bardzo smaczna propozycja na ten weekend, tak do kubka gorącej herbaty, kawy lub kakao, czyli zdrowsza wersja pączków – zdrowsza, ponieważ nie usmażona w kotle bulgoczącego oleju, lecz upieczona w piekarniku 😉

Pączki są mięciutkie, puchate, delikatne, z dużą ilością różanej marmolady, słodką lukrową skorupką i zawijasami z gorzkiej czekolady.

Przepis na pączkowe bułeczki z różaną marmoladą, lukrem i czekoladą (mi wyszło 12 sztuk) (Przepis pochodzi z bloga: https://www.domowe-wypieki.pl/)

Składniki:

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej (tortowej)
  • 12 g suchych drożdży lub 24 g świeżych (z nich należy najpierw wykonać rozczyn)
  • 250 ml letniego mleka
  • 100 g drobnego cukru
  • 8 g cukru waniliowego
  • 50 g roztopionego i wystudzonego masła
  • 3 duże żółtka
  • 1 małe jajko
  • sok i skórka otarta z połowy cytryny lub mandarynki
  • 1/4 łyżeczki soli

Dodatkowo:

  • 1 jajko roztrzepane w 1 łyżce mleka
  • 1 słoik różanej marmolady
  • 1 szklanka cukru pudru + 2-3 łyżki gorącej wody
  • 50 g roztopionej gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

Ze składników na ciasto wyrobić miękkie oraz elastyczne ciasto drożdżowe, uformować je w kulę, umieścić w oprószonej mąką misce i odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem na 1,5 h.

Po upływie wskazanego czasu wyrośnięte ciasto podzielić na 12 w miarę równych części. Każdą kuleczkę delikatnie rozwałkować, na środku ułożyć porządną łyżeczkę marmolady i skleić. Bułeczki poukładać w sporych odległościach na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce  i odstawić pod przykryciem na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.

Gdy bułki się napuszą należy posmarować je z wierzchu jajkiem roztrzepanym z mlekiem.

Piec około 15-20 minut, w temperaturze 185 °C (wstawić do nagrzanego piekarnika).

Wyjąć. Wystudzić. Oblać z wierzchu lukrem, a jak wystygnie wykonać na nim zawijasy z roztopionej gorzkiej czekolady.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bułki słodkie, Przepisy, Przepisy. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *