Znalazłam się w posiadaniu całej butelki adwokatu, stąd postanowiłam wyczarować torcik, który od dawna miałam ochotę upiec 😉
A składa się z mięciutkiego, kakaowego biszkoptu, dużej ilości piankowej masy maślano-śmiatanowo-ajerkoniakowej, błyszczącej żelki oraz wafelkowo-czekoladowych brzegów.
Torcik jest bardzo wytworny, delikatny, idealnie równiutki, lekko słodki z subtelną nutą alkoholu, a przez wzgląd na intensywnie żółty kolor pięknie prezentuje się na stole.
Przepis na torcik adwokatowy (tortownica o średnicy 24 cm) (Przepis na masę pochodzi z bloga: https://smakinatalerzu.pl/, a na biszkopt z : http://gotowaniecieszy.blox.pl/html )
Składniki:
Biszkopt kakaowy:
- 0,5 szklanki mąki pszennej (tortowej)
- 0,5 szklanki cukru
- 3 jajka (białka i żółtka osobno)
- 1 łyżka gorzkiego kakao
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka zimnej wody
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa adwokatowa:
- 350 ml adwokatu
- 500 ml śmietany 30%
- 100 g masła
- 100 g cukru pudru
- 4,5 łyżeczki agaru + 1/4 szklanki zimnej wody
Żelka adwokatowa:
- 150 ml adwokatu
- 1,5 łyżeczki agaru zalanej do przykrycia zimną wodą
Dodatkowo:
- 2 opakowania rurek waflowych do połowy oblanych czekoladą (ja kupiłam takie w „Lidlu”, ale są na przykład również w „Tesco”)
Sposób przygotowania:
Biszkopt: białka ubić z cukrem na sztywno, cały czas miksując dodać żółtka, potem olej i wodę. Na sam koniec wsypać mąkę przesianą z proszkiem oraz gorzkim kakao – wymieszać ręcznie, szpatułką.
Ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie wysmarowanej masłem oraz oprószonej bułką tartą.
Piec około 20 minut, w temperaturze 180°C (do suchego patyczka).
Wyjąć. Wystudzić. Zdjąć papier z biszkoptu.
Przygotować masę adwokatową: masło roztopić w garnku, odstawić do wystudzenia, a zimne rozetrzeć na gęstą masę z cukrem pudrem, potem wlać adwokat i wymieszać.
Agar zalać zimną wodą, odstawić na chwilę do napęcznienia, postawić na palniku i podgrzać tylko do rozpuszczenia (nie może się zagotować) – delikatnie wystudzić, dodać 2-3 łyżki masy z adwokatem, wymieszać, następnie wlać do reszty masy.
Kremówkę ubić na sztywno i połączyć z masą adwokatowo-maślaną.
Biszkopt nasączyć adwokatem, naokoło tortownicy poukładać rurki waflowe, a środek wypełnić masą adwokatową – wstawić do lodówki do stężenia.
Gdy masa stężeje, należy wykonać żelkę: agar zalać wodą do przykrycia, chwilę odczekać, podgrzać do rozpuszczenia, chwilę przestudzić, wymieszać z adwokatem i wylać na wierzch ciasta – wstawić do stężenia.
Przechowywać w lodówce.