Sernik mediolański (z roladkami)

Ostatnio umieściłam tu przepis na sernik na zimno, a dzisiaj dla odmiany taki pieczony, ale wcale nie bardziej skomplikowany, choć na pierwszy rzut oka może się taki wydawać – nic bardziej mylnego, bo naprawdę nie jest pracochłonny, choć tak wygląda i właśnie w tym jego magia, ponieważ na stole prezentuje się wytwornie niczym tort (zresztą i taka jest jego zamienna nazwa: tort mediolański): pomiędzy warstwami kruchego ciasta znajduje się gęsta konfitura (u mnie z czarnego bzu), na niej warstwa serowa, a jeszcze na niej kruche ślimaczki wypełnione konfiturą i oprószone cukrem pudrem.

Magia tkwi nie tylko w wyglądzie, lecz także w super przyjemnym smaku: ciasto jest delikatne, kruchuteńkie, maślane, konfitura kwaśna i soczysta, a masa serowa tak cudownie kremowa i aksamitna – rozpływa się w ustach.

Sernik jest wysoki, jednak przy tym stabilny, bo pięknie, równiutko się kroi.

To pyszny, subtelny, warstwowy, efektowny oraz fantazyjny wypiek – idealny na wszelkiego rodzaju uroczystości, ale do popołudniowej kawy też, bo czemu nie? 😉

Przepis na sernik mediolański (z roladkami) (tortownica o średnicy 24 cm) (Przepis pochodzi z bloga :https://kolorowyprzepisownik.pl/; podaję proporcje, z których ja upiekłam )

Składniki:

Kruche ciasto (spód i wierzch):

  • 750 g mąki pszennej (tortowej)
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 300 g zimnego masła
  • 4 średnie jajka
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 500 g twarogu półtłustego (trzykrotnie zmielonego)
  • 2 średnie jajka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 łyżki gęstego serka o smaku waniliowym
  • 1 budyń o smaku śmietankowym (proszek)

Dodatkowo:

  • 1 słoik gęstej, kwaśnej konfitury (ja użyłam z czarnego bzu, ale może być również z czarnej porzeczki, wiśni, śliwek czy aronii) 
  • cukier puder (do oprószenia)

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki na ciasto zagnieść i podzielić na 3 równe części. Pierwszą wylepić  wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia formę, posmarować połową konfitury (brzegi zostawić suche), przykryć drugą częścią rozwałkowanego ciasta, dokładnie sklejając brzegi  i podpiec około 20-25 minut, w temperaturze 180°C (wstawiać do nagrzanego piekarnika).

Na podpieczony spód wyłożyć masę serową (wystarczy zmiksować wszystkie składniki) i podpiec przez około 35 minut.

Następnie, na podpieczonym wierzchu sernika, ściśle poukładać roladki wykonane z trzeciej części ciasta: ciasto rozwałkować na prostokąt, posmarować pozostałą konfiturą, zwinąć jak naleśnika i pokroić na 1,5 cm kawałki.

Piec jeszcze około 30 minut, w temperaturze  180°C.

Po upieczeniu trzymać ciasto przez 20 minut w uchylonym piekarniku, a po tym czasie wyłożyć i wystudzić.

Wierzch wystudzonego sernika oprószyć cukrem pudrem.

Przechowywać w lodówce.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Przepisy, Przepisy, Serniki. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *