Tort Szwarcwaldzki (Black Forest Cake)

Klasyczny niemiecki Tort Szwarcwaldzki, czyli jak uważam jeden z najbardziej eleganckich: 3 blaty zaskakująco wilgotnego ciasta czekoladowego (a nie typowego, bardziej suchego biszkoptu), nasączonego wiśniówką (lub sokiem z likierem), przełożonego wiśniami w kisielu i kremem śmietanowym, z całą masą płatków z gorzkiej czekolady – coś wspaniałego, smakowo zrównoważonego, bowiem mimo dużej ilości kremu oraz wiśni nie jest to wypiek mdły, tylko naprawdę, naprawdę smaczny, a że jest wysoki i należy do tych reprezentacyjnych, to nadaje się na wszelkiego rodzaju uroczystości.

Przepis na Tort Szwarcwaldzki (Black Forest Cake) (tortownica o średnicy 24 cm) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty)

Składniki:

Ciasto czekoladowe:

  • 150 g mąki pszennej (tortowej)
  • 150 g gorzkiej czekolady (roztopionej)
  • 150 g cukru
  • 150 g miękkiego masła
  • 6 jajek (białka i żółtka osobno)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Masa wiśniowa:

  • 700 g wiśni (świeżych, mrożonych, z kompotu lub syropu)
  • 150 ml kompotu z wiśni lub syropu po wiśniach z puszki
  • 50 ml likieru wiśniowego
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego

Krem śmietanowy:

  • 1 l schłodzonej śmietany 36% 
  • 4 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

  • sok z wiśni (może być kompot, może być syrop z puszki) + likier wiśniowy, ewentualnie wiśniówka (do nasączenia blatów)
  • płatki z gorzkiej czekolady (do ozdoby)
  • czerwone czereśnie koktajlowe (do ozdoby)

Sposób przygotowania:

Ciasto czekoladowe:

Masło zmiksować na gładko z roztopioną w kąpieli wodnej, lekko ciepłą, gorzką czekoladą. Kolejno, cały czas miksując, wbijać żółtka i dodawać cukier. Następnie wsypać mąkę przesianą z proszkiem – wymieszać ręcznie, szpatułką. Na sam koniec ubić białka ze szczyptą soli na sztywno i połączyć z masą czekoladową.

Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy.

Piec około 30-40 minut, w temperaturze 170°C.

Wyjąć. Wystudzić. Przekroić na 3 blaty.

Masa wiśniowa:

Wszystkie składniki (oprócz wiśni) umieścić w garnuszku, dokładnie wymieszać i zagotować na gęsty kisiel, potem wrzucić wiśnie – wymieszać. Odstawić do wystudzenia.

Krem śmietanowy:

Kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno.

Wykonanie:

Pierwszy blat nasączyć sokiem wiśniowym+likierem (lub wiśniówką), wyłożyć połowę masy wiśniowej, 1/4 kremu śmietanowego, przykryć drugim blatem, nasączyć, wyłożyć resztę masy wiśniowej, kolejną część kremu, przykryć ostatnim blatem, nasączyć, po czym z wierzchu i po bokach posmarować resztą kremu. Ozdobić wiśniami oraz czekoladowymi wiórkami. Schłodzić.

Przechowywać  lodówce.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Przepisy, Przepisy, Torty. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *