Klasyczny niemiecki Tort Szwarcwaldzki, czyli jak uważam jeden z najbardziej eleganckich: 3 blaty zaskakująco wilgotnego ciasta czekoladowego (a nie typowego, bardziej suchego biszkoptu), nasączonego wiśniówką (lub sokiem z likierem), przełożonego wiśniami w kisielu i kremem śmietanowym, z całą masą płatków z gorzkiej czekolady – coś wspaniałego, smakowo zrównoważonego, bowiem mimo dużej ilości kremu oraz wiśni nie jest to wypiek mdły, tylko naprawdę, naprawdę smaczny, a że jest wysoki i należy do tych reprezentacyjnych, to nadaje się na wszelkiego rodzaju uroczystości.
Przepis na Tort Szwarcwaldzki (Black Forest Cake) (tortownica o średnicy 24 cm) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty)
Składniki:
Ciasto czekoladowe:
- 150 g mąki pszennej (tortowej)
- 150 g gorzkiej czekolady (roztopionej)
- 150 g cukru
- 150 g miękkiego masła
- 6 jajek (białka i żółtka osobno)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Masa wiśniowa:
- 700 g wiśni (świeżych, mrożonych, z kompotu lub syropu)
- 150 ml kompotu z wiśni lub syropu po wiśniach z puszki
- 50 ml likieru wiśniowego
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
Krem śmietanowy:
- 1 l schłodzonej śmietany 36%
- 4 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
- sok z wiśni (może być kompot, może być syrop z puszki) + likier wiśniowy, ewentualnie wiśniówka (do nasączenia blatów)
- płatki z gorzkiej czekolady (do ozdoby)
- czerwone czereśnie koktajlowe (do ozdoby)
Sposób przygotowania:
Ciasto czekoladowe:
Masło zmiksować na gładko z roztopioną w kąpieli wodnej, lekko ciepłą, gorzką czekoladą. Kolejno, cały czas miksując, wbijać żółtka i dodawać cukier. Następnie wsypać mąkę przesianą z proszkiem – wymieszać ręcznie, szpatułką. Na sam koniec ubić białka ze szczyptą soli na sztywno i połączyć z masą czekoladową.
Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy.
Piec około 30-40 minut, w temperaturze 170°C.
Wyjąć. Wystudzić. Przekroić na 3 blaty.
Masa wiśniowa:
Wszystkie składniki (oprócz wiśni) umieścić w garnuszku, dokładnie wymieszać i zagotować na gęsty kisiel, potem wrzucić wiśnie – wymieszać. Odstawić do wystudzenia.
Krem śmietanowy:
Kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno.
Wykonanie:
Pierwszy blat nasączyć sokiem wiśniowym+likierem (lub wiśniówką), wyłożyć połowę masy wiśniowej, 1/4 kremu śmietanowego, przykryć drugim blatem, nasączyć, wyłożyć resztę masy wiśniowej, kolejną część kremu, przykryć ostatnim blatem, nasączyć, po czym z wierzchu i po bokach posmarować resztą kremu. Ozdobić wiśniami oraz czekoladowymi wiórkami. Schłodzić.
Przechowywać lodówce.